Maak kennis met de Koude Heide in Kapellen

KAPELLEN – In het voorjaar van 2021 kon Natuurpunt de Koude Heide in Kapellen aankopen om het te beheren als natuurgebied. 

Het terrein grenst aan de Heidestraat Noord, de Georges Spelierlaan en de Antitankgracht. Het is een onderdeel van het domein Wolvenbos van de familie Kronacker en maakt deel uit van de ecologische verbinding tussen de Europees beschermde natuurkerngebieden Kalmthoutse heide en het Groot- en Klein Schietveld.

De grote uitdaging voor alle natuurgebieden in de stedelijke rand rond Antwerpen is een goed evenwicht vinden tussen het behoud en de bescherming van kwetsbare natuur en de toegankelijkheid voor natuurbeleving en zachte recreatie.

Wij kozen er voor om dit bos te behouden als rustgebied en het enkel open te stellen via geleide wandelingen.

Wat het beheer betreft gaan we het bosbeheerplan uitvoeren dat voor de familie Kronacker werd opgemaakt. Dit betekent een zeer geleidelijke omzetting naar gemengde bestanden van loofhout en naaldhout, het verwijderen van de rododendron om bosverjonging mogelijk te maken, het herstel van dreven en boszomen en de uitbreiding van enkele heideveldjes. Uiteraard met alle respect voor het militaire erfgoed zoals bunkers en loopgraven uit WOI en WOII.

Bij de start van de Week van het Bos op zondag 10 oktober 2021, kan je kennis te maken met de Koude Heide. Start om 10 uur aan de nieuwe houten poort aan de Heidestraat Noord: voor een babbel, een drankje en een verkenning van het bos.

Parkeerplaatsen zijn er nauwelijks.  Met de fiets of te voet is dus handig.

foto: Willy Ibens

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder