Ludo stelt boek voor over zijn grootvader ‘Benedictus Van den Maegdenbergh’

Zondag 22 december stelde Ludo Van den Maegdenbergh zijn boek voor in het vroegere gemeentehuis van Zandvliet aan de Spaanse Molenstraat. Het is een boek over zijn grootvader ‘Benedictus Van den Maegdenbergh’, beter gekend in Zandvliet en omstreken als ‘den dikke Moatenbaarg’. Onder de talrijke aanwezigen was er vooral familie, bestuursleden van de Kon. Heemkundige kring van de Antwerpse Polder en van het Poldermuseum en vele vrienden. De biografie loodst de lezer door Benedictus’ leven als landbouwer, ondernemer en burgemeester van Zandvliet. 

Kleinzoon Ludo zat al langer met het idee maar twee jaar geleden toen hij op de trein zat naar een familiereunie vertelde hij het aan zijn nicht Alida De Bie, de oudste kleindochter van Benedictus, en zij was meteen enthousiast. Het was de bedoeling om een boek te schrijven van 86 pagina’s: één bladzijde per levensjaar. Ludo haalde de duizenden familiale documenten uit zijn archief, ging op zoek naar aanvullingen in het Rijksarchief in Beveren, het Felixarchief in Antwerpen, de gemeente Kalmthout, de stad Blankenberge tot in het Klein Seminarie in Mechelen, waar hij zelf naar school ging. “Om de tijdsgeest te proeven ploos ik liefst 54 jaargangen uit van het heemkundige tijdschrift Polderheem”, legt Ludo uit. “Elke vrijdag tijdens onze wekelijkse lunch vertelden mijn broers Benny en Fons hun verhalen over onze bompa. Ze overspoelden me met documentatie. Ik kwam zelfs in het bezit van de originele aankoopakte uit 1829 van de Zwaen, de ouderlijke hoeve tegenover de Sint-Gertrudiskerk van Zandvliet.”

In een biografie horen ook foto’s. “Ik ging op visite bij mijn tantes Hortense Van den Maegdenbergh en Hilda Michielsens en op de tafels verschenen heel veel oude foto’s. We hebben urenlang alleen maar gepraat, de porto bleef vol en de koffie werd koud. Ik klopte ook aan bij drie nichten. Alida en Mia De Bie vulden het prentenkabinet rijkelijk. Christiane Rossou legde zelfs een fotoalbum van haar moeder uit de jaren veertig op tafel. Met zoveel documentatie was het al snel duidelijk dat het origineel idee van een boek van 86 pagina’s te weinig zou zijn. Het werden er uiteindelijk 307. 

Districtsburgemeester Carl Geeraerts is zeer opgetogen met het boek. “Het is een chronologisch overzicht van het leven van Benedictus gebracht in een begrijpbare taal. Je wordt meteen meegesleurd in het verhaal.”, aldus Geeraerts. In de 19de eeuw was de belangrijkste persoon in Zandvliet Nicasius de Keyser, in de 20ste eeuw was dat, naast de grote Klos (grapte de burgemeester), Benedictus Van den Maegdenbergh. De familie Van den Maegdenbergh was ook 80 jaar vertegenwoordigd in het gemeentebestuur. 

Tenslotte zei Ludo dat er vroeger bij familiebijeenkomsten steeds een gebedje hoorde. Hij wilde die traditie verder zetten en hij gaf daarvoor het woord aan zijn broer Benny die het boek op sublieme wijze in een gebedje wist aan te prijzen.

Benieuwd naar het boek, dan kan je het bestellen via VdM.Maes@telenet.be. Prijs 40€.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *