Lore Joosen houdt kroon en mantel in Stabroek


Zaterdag 14 mei streden de vrouwen van de ganzenrijdersmaatschappij De Vrije Gans in Stabroek voor de felbegeerde titel van “Koningin van het gansrijden”.

26 amazones verzamelden omstreeks 10 uur in de manege Het Hoefijzer in Berendrecht, waar uittredend koningin Lore Joosen haar mederuiters trakteerde op een lekker buffet. Papa Eddy was dan ook ijverig in de weer om iedereen van de nodige dranken en spijzen te voorzien.

Daarna ging het richting de Shift in het Laageind te Stabroek en brachten de ruiters een bezoekje aan het Woon- en Zorgcentrum A. Cuypers.  De Berenblazers van de Vrije Gans,  bliezen er lustige deuntjes die de bejaarden wel  konden bekoren.

Omstreeks 14 uur trokken de ruiters in stoet, met doktoorskoets bemand door de dokters Freddy Brands en Patrick Reynaerts en verpleegster Maria Kennes,  naar het strijdperk in de Stabroekse Dorpsstraat.

Vele rondjes werden onder de galg gereden en de toeschouwers  supporterden heftig voor hun favoriete ruiter, dit onder toeziend oog van boetemeester(es) Marleen Cloots.

Snijmeesters Patrick Boeykens en Roland Geuens sneden vakkundig de mazen door tot er slechts twee mazen overbleven. Nog enkele ronden werd er onder de blote nek gereden totdat Lore Joosen, rond half zes, met een vaste greep het kopje afrukte.

“De sterke arm”

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Vrije Gans kon een uittredende koningin haar titel  verlengen. Lore Joosen, afkomstig uit Stabroek slaagde daarin. Voor de derde keer, wat ook een unicum is, kreeg zij de koningskroon en –mantel dit jaar omgord door kersverse keizer van het gansrijden 2011, Pascal Van Meir.

Lore is de dochter van Eddy en Christiane Joosen – Wouters, uit de Grote Molenweg te Stabroek en is 26 jaar jong. Papa Eddy is kapper en mama Christiane leerkracht te Ekeren. Lore zelf is politieagent bij het korps Politie Zone Noord.  Op Lore’s werk wordt “de sterk arm van de wet” toegepast, maar op het gansrijden heerste “de sterk arm van Lore”.

Goed doel

Sprekers van dienst Hank Balthazar en Johan De Cubber wisten de premie de hoogte in te drijven tot het fantastische bedrag van 9610 euro En dit dankzij de gulle sponsoring van bedrijven, handelaars, sympathisanten en van de gewone man uit de straat.

Traditiegetrouw schenken de vrouwen van de Vrije Gans de opbrengst aan een goed doel.  Dit jaar kozen zij voor het  Buitengewoon Basisonderwijs Sint Rafaël uit Sint Job in ‘t Goor (Brecht). In 2006 had de school te maken gekregen met een zware brand en diende het gebouw gerenoveerd te worden.  “Ook de andere gebouwen hebben dringend een opknapbeurt nodig en de kinderen en kleuters  met een mentale handicap hebben nood aan gespecialiseerd speelgoed. Daarom zij wij ontzettend blij met deze reuzencheque”, aldus directrice Hermans.

In het Ganzenhof te Berendrecht werd de kersverse koning nog feestelijk gevierd.

De Vrije Gans is springlevend, met 26 strijdvaardige dames en nog 19 gretige ganzenrijdsters op de wachtlijst is de toekomst van deze vereniging verzekerd!DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *