Libanon Beirut symposium Jorg Van Daele

Van 5 tot 20 juni was Jorg Van Daele uitgenodigd om een beeldhouwwerk te maken in Libanon voor het Macam (modern and contemporary art museum ) museum voor hedendaagse (beeldhouw) kunsten in Libanon . Een hele eer, het museum is gefocust op de belangrijkste Libanese beeldhouwers van de laatste 100 jaar . Nu wordt er een nieuw sculpturenpark met internationale artiesten gemaakt waar het werk van Jorg het eerste beeld voor is. Hij was daar op uitnodiging van Diala Namour directeur van het museum .

“Door het energietekort was het zeker niet altijd eenvoudig. Het land gaat door een enorme crisis en kampen met een gigantisch energie probleem. Zo voorziet de overheid 2 maal per dag 2 uur elektriciteit . Gelukkig had de organisatie zonnepanelen ….. maar dan moest de zon schijnen . Ik moest dan ook regelmatig pauzeren om de batterijen te laten opladen . Voor de douche heel kort de boiler opzetten om je te wassen met lauw water . De ijskast uittrekken zodat ik stroom had om te werken …… . Veel avonden werden met kaarslicht doorgebracht en het is vreemd te zien hoe een levende stad in een duistere spookstad veranderd . Lonen die 2000 dollar waard waren zijn er nu nog 200 waard . Omdat de prijzen zo snel veranderen zijn er voor alles dagprijzen , moeilijk om te weten wat je moet betalen . De benzine prijzen zijn verdubbeld tijdens de periode dat ik er was . Wat je ook ziet aan het fel verminderde verkeer .Met bankkaarten kan niet meer betaald worden , alles cash , niemand vertrouwt de banken of de regering  Moeilijk omstandigheden maar de mensen zijn respectvol dapper en strijdvaardig.” vertelt Jorg Van Daele.

Struggle for Peace ( 250 cm x 70 cm x 45 cm in plaatselijke limestone ) is de titel voor het beeldhouwwerk dat Jorg gemaakt heb . Het stelt 2 harten voor die in spiegelbeeld op elkaar staan. 2 harten die versmelten tot 1 om te vechten voor vrede. Voorzien van 5 verschillende structuren die symbool staan voor 5 continenten. Starten met een complexe vorm om over te gaan in een rechte eenvoudige vorm, dit om complexiteit van het proces te benadrukken . Gezien de omstandigheden ook een hele struggle om op korte tijd dit grote werk af te krijgen .

Het was een mooie inhuldiging met een paar honderd genodigden die enorm enthousiast regeerden .

Nu is Van Daele op weg naar de volgende uitdagingen. Zo staan Zwitserland , Roemenië ,Uruguay en Argentinië op de agenda.

Info: Jorg Van Daele – +32479519071 – newjorggallery@telenet.bewww.jorgvandaele.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *