Lezing hkk het Zuidkwartier: “The best off ouwe vèrrekes.”door Rien Vermaire

Op zondag 9 december a.s. om 10.00 uur bij Hotel Dekkers in Ossendrecht organiseert heemkundekring het Zuidkwartier haar 6e lezing van dit jaar. Dit keer wordt de lezing gegeven door Rien Vermaire met als titel “The Best off ouwe vèrrekes”

In “the best off ouwe vèrrekes” gaan we weer terug in de tijd. De belangrijke rol die het varken “vruuger” speelde in het dagelijks leven. Een “ tèèd van dun kerbenaai veur dun pastoor”.
Het kussen van de kont voor het krijgen van dun blaas veur de rommelpot en wie kent nog de liedjes die hierbij werden gezongen.  Een tijd waarin er nog geen koelkast was en alles moest worden gewekt, gerookt of opgeslagen in de beruchte ‘Keulse Potten’. 

Rien Vermaire uit Hilvarenbeek haalt al deze herinneringen voor u op in het Brabantse dialect. En wie herinnert u zich nog de plonsplee buiten en het snoepwinkeltje met snoepgoed van vroeger zoals zoethout, stroopsoldaatjes, suikerpapier en jodenvet?
Wie heeft er niet gereden in een zeepkistje, wie had er niet een fliere fluitje. Wie kent nog de Tilburgse bijnamen, Rooi Stien, Zot Joke, Wieske Snuf en veel meer. Nieuw zijn ook de ziekte van jägermeister, het eerste hoorapparaatje en ludieke tonpraat over Tilburgse mensen en omstandigheden. En helemaal van deze tijd: Dun deeltaxi. Effkus van Beek naar Tiburg-Noord, tweeënvijftig kilometer gereden.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *