Leerling KTA Kapellen wint laswedstrijd der lage landen


Twee leerlingen van het KTA Kapellen namen deel aan de eerste lasderby der lage landen in het Nederlandse Gorinchem. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Lastechniek in het kader van de verbindingsweek die plaats vond plaats op 6, 7 en 8 november 2012.

Dertig Belgen en Nederlanders tussen 18 en 30 jaar maakten een werkstuk dat beoordeeld werd door de examinatoren van het Nederlands Instituut voor lastechniek.

Het idee van het werkstuk kwam van de Nederlandse lasingenieur, Roger van den Brekel. Hij bedacht het werkstuk bij het zien van een minuscuul plakbandhoudertje. Er zitten namelijk mooie rondingen en lasposities in het werkstuk en het heeft verschillende diktes. Het grondig lezen van de tekening en de voorbereiding van het werkstuk waren belangrijk. Goed vooruitdenken was alleszins een sleutel tot succes.

Het mooie, maar moeilijke, werkstuk werd door Christiaan Marree en Wafi El Mahdaoui op een voorbeeldige manier opgebouwd en gehecht. Vervolgens werd het afgelast volgens de TIG-methode (Tungsten Inert Gas) binnen de vooropgestelde tijd van 1 uur.

Wafi en Christiaan zijn allebei pas afgestudeerd in het 7e jaar Beroeps secundair Onderwijs Lassen – Constructie in juni 2012 en konden onmiddellijk aan de slag bij de Antwerpse lasbedrijven STORK en BIS ROB. Hun werkgevers gingen graag in op het voorstel om deel te nemen aan deze laswedstrijd en gaven beide lassers vrijaf. Leerkracht, de heer Jerry De Craecker, begeleidde zijn leerlingen op een ongeëvenaarde manier bij de opbouw van het werkstuk. Maar bij het lassen zelf was begeleiding verboden.

Christiaan Marree en Wafi El Mahdaoui behaalden vooreerst de dagprijzen, namelijk de 1e en de 3e prijs. Zij lieten de concurrentie achter zich door hun nauwgezette opbouw en de verfijnde afwerking.
Dat werd duidelijk gesmaakt in Nederland. Christiaan Marree behaalde niet alleen de dagprijs. Hij werd bovendien tot winnaar van de verbindingsweek in de techniek van het TIG-lassen uitgeroepen.

Aan de categoriëen MAG (Metal Active Gas) en BMBE (Booglassen met beklede elektrode) nam het KTA Kapellen niet deel. Daar wonnen de Nederlandse jongeren Henri West en Simon Bruin het pleit.
Het KTA kapellen is bijzonder trots op zijn leerlingen want het liet onder andere de Belgische concurrent achter zich die de 2e plaats behaalde tijdens het algemeen klassement van skills Belgium. Dat is een andere belangrijke laswedstrijd. Het ziet er dus naar uit dat leerlingen van het KTA Kapellen het goed zullen doen op de andere wedstrijden waar de school aan zal deel nemen.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *