Kruispunt Picolo blijft nog maanden onveilig

Stabroek – Verkeerslichten, een brede toegangsweg naar de winkels aan het Picoloplein, een verkeersveilig kruispunt Laageind-Dorpsstraat-Abtsdreef … het is nog niet voor morgen.

De werken aan de afslagstrook naar het Picoloplein lopen vertraging op. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de afslagstrook boven op de bedding van de Zuidbeek ligt. Om latere wegverzakkingen te vermijden, moest de gedempte Zuiderbeek eerst worden verstevigd. Verantwoordelijke schepen Pierre Bels (Open Vld) laat nog weten dat ook het lichtreclamebord van de gemeente en de gascabine moeten worden verwijderd. Hij vindt het erg dat de tijdelijke verkeerslichten er nog altijd niet staan. “Die moeten er komen van de politie en het gemeentebestuur. De projectontwikkelaars moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de verkeersveiligheid op die drukke verkeersas te verzekeren”, aldus Bels.

Het dossier om officiële verkeerslichten te plaatsen aan het drukke kruispunt is al een tijdje geleden ingediend bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Het duurt een hele tijd voor zo’n dossier rond is en er effectief lichten staan. Tot zolang moeten we het doen met die tijdelijke verkeerslichten. Omdat die niet synchroon lopen met de lichten aan de Kleine Molenweg kan dat voor wat hinder zorgen, maar we kiezen er voor om het kruispunt aan de Abtsdreef veilig te maken voor alle weggebruikers”, aldus nog Pierre Bels.

Dure lichten
“Nieuwe lichten plaatsen is duur, maar deze ingreep kost de belastinggebruiker geen cent. De factuur is voor rekening van de projectontwikkelaars”, benadrukt Pierre Bels. De huidige toegangsweg moet nog zeven meter breder worden. Dat kan pas wanneer de oude appartementen boven het vroegere warenhuis Van Ende worden afgebroken. “Ook dat is dringend en mag geen maanden meer duren. Die extra verbreding zorgt er immers voor dat de toegangsweg van de Picolosite ongeveer recht tegenover de Abtsdreef komt. Hopelijk duurt dat niet te lang meer. De gemeente heeft al veel tijd en geduld gehad, maar ook daaraan komt stilaan een einde”, besluit Bels.

Geen toelating
Stijn Mertens van het bureau Mertens-Architecten dat het Picoloproject mee vorm geeft: “De tijdelijke verkeerslichten staan er nog niet omdat de aannemer nog altijd wacht op de vergunning van AWV. De vergunning om de afslagstrook aan te leggen is al wel een tijdje binnen, maar daarmee mag je nog geen verkeerslichten plaatsen. Nu wordt alles ingezet om de wegwerkzaamheden aan het Laageind zo vlug mogelijk rond te krijgen. Daarna ligt de prioriteit op het aanleggen van de verbindingsstrook tussen de Picolosite en het kerkplein. Zo kunnen de zwakke weggebruikers de drukke hoofdstraat mijden.”

Hoogspanningscabine
Marco Van Ende van het gelijknamige warenhuis dat nu onder de vlag van Albert Heijn vaart, zegt alles te doen om het oude gebouw en de bovenliggende appartementen zo snel mogelijk af te breken. “Er is één groot probleem! Waar we nu Albert Heijn uitbaten is nog geen elektrische stroomvoorziening. We wachten op de nutsmaatschappij om dat in orde te brengen. In het oude warenhuis staat ook nog een hoogspanningscabine. Zo lang die niet is ontmanteld, kunnen en mogen we niet beginnen met het afbreken. Nog drie appartementen zijn verhuurd. Maar met de huurders is overeengekomen dat ze van de ene op de andere dag verhuizen als het moet.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *