Koen Van Look kersvers koning bij Stabroekse gansrijders

Ondanks de slechte weersvoorspelling ging in Stabroek het gansrijden op zondag 23 februari door.

Om acht uur ’s morgens begonnen enkele leden van de Koninklijke gansrijdersmaatschappij de galg op te stellen ter hoogte van café De Klok in de Dorpstraat.  “Een goede gansrijder moet alle weren kunnen doorstaan.  Natuurlijk met extreem weer, zoals jaren geleden bij de sneeuwval, wordt het rijden afgelast” klinkt het bij de maatschappij.  “We hebben bij het rijden de wind in de rug en bomen kunnen er in de Dorpsstraat niet meer omvallen”.

De ruiters volgden hun jaarlijkse toer en hielden op de middag halt aan hoeve Costermans in het Hoogeind. Daar trakteerde de maatschappij de ruiters en hun gevolg, op verse pistolets en lekkere soep.  Nadien trok  de rood-gele stoet nog verder langs bevriende cafés.

Om 15 uur begonnen het gansrijden. 34 ruiters streden voor de titel, waaronder 2 nieuwkomers Maarten Dombrecht en Hannes Havermaet. De ruiters reden eerst onder een gezapig tempo onder de galg door. Paul Hendrickx en Bart Simons verzorgden het commentaar en hielden de omstaanders op de hoogte van de premie, die de gansrijders vergaarden van sympathisanten.

Toen Stefan Van Steen het net van de kop trok, steeg de spanning. Luid aangemoedigd door het volk trokken de ruiters aan de kop. Koen Van Look bleek de sterkste en trok het kopje van de gans. De ruiters en leden van de maatschappij stormden op de nieuwe koning af.   Koen Van Look (31) is lid van de gans vanaf 2008 en werd ruiter in 2017. Hij is werkzaam als procesoperator bij Gunvor Petroleum Antwerpen. Koen en zijn vriendin hebben drie dochters, Eva, Lotte en Febe.  Het is de eerste keer voor Koen dat hij de koningskroon mag opzetten!

De koning werd gevierd in de Rosmolen te Stabroek.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *