Kindergemeenteraad stelt werkingsjaar voor op gemeenteraad

De vertegenwoordigers van de kindergemeenteraad presenteerden hun werkingsjaar ©Ronny Mullens

KAPELLEN – In 2014 startte de jeugddienst een kindergemeenteraad met de vijf lagere scholen van Kapellen. Per school worden jaarlijks vier vertegenwoordigers gekozen die aanwezig zijn op de drie live bijeenkomsten in de raadzaal van kasteel Beukenhof. De vertegenwoordigers krijgen een vraag vanuit de gemeente en bespreken deze met hun medeleerlingen op school. De jeugddienst bereidt de bijeenkomsten voor en Jan Van Dijck (Doedèskadèn vzw) begeleidt deze. Hun werkingsjaar presenteerden ze op de gemeenteraad van 19 juni.

Werkingsjaar 2022-2023
Bij de voorstelling van het werkingsjaar op de gemeenteraad werd elke school door Jan Van Dijck geïnterviewd over wat ze gedaan hebben, hoe ze dat gedaan hebben, wat ze het leukst vonden en wat het minst leuk. Ze onderzochten o.a. hoeveel kinderen er gebruikmaken van de buitenschoolse opvang, maar ook wat hun favoriete activiteiten zijn in de naschoolse periode. Daarvoor gebruikten ze verschillende methodes zoals ‘ren-je-rot’ of ‘de vloer is lava’.“Minder schermtijd en minder huiswerk waren twee belangrijke opmerkingen vanuit de scholen. Ook de Kapelse speeltuinen werden aangehaald als belangrijke factoren in de naschoolse periode.”, zegt Jussi De Muynck, deskundige jeugd en cultuur. Alle resultaten van het onderzoek werden verzameld in een map die tijdens de gemeenteraad officieel werd overhandigd aan de BOA-coördinator van de gemeente.
De voltallige gemeenteraad stemde unaniem ‘ja!’ op de vraag of ze met de resultaten aan de slag kunnen gaan.
“We zijn blij dat de gemeenteraadsleden zo enthousiast reageren op de ideeën van de kinderen. Dat betekent veel voor hen na zo’n jaar hard werken!”, zegt Jussi (jeugddienst).

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *