Kerkschip Sint Jozef vertrekt uit onze streek

Het kerkschip Sint –Jozef is donderdag 29 maart vertrokken vanaan de Lillobrug waar het veertig jaar heeft gelegen. Het werd met drie sleepboten van het Havenbedrijf weggesleept naar zijn nieuwe ligplaats in het Houtdok. Dat is vlakbij het Eilandje nabij de Mexicobrug.
Het schip is in oorsprong een betonnen vaartuig, dat door de Duitse oorlogsvloot was gebouwd als bevoorradingsschip. Het was 40 jaar lang de ‘parochiekerk’ voor schippers.
Het bleek donderdag een beetje vastgeklemd te zitten in de modder van het kanaal en diende  losgetrokken. Een van sleepboten geraakte zelf even vast.

Verwelkoming
Johan Bonny, bisschop van Antwerpen was erbij toen het kerkschip toekwam bij de  nieuwe ligplaats in het Houtdok. De verwelkoming met scheepstrompen, wuivende ‘walmensen’ en waterfonteinen van de toogboot, was indrukwekkend. Scheepvaartdokter Van Cleempoel van het Binnenvaartmuseum, meent dat het kerkschip nu beter bereikbaar zal zijn voor schippers en voor toeristen. Het schip wordt trouwens opengesteld voor een breder publiek en voor feesten met ruim 300 man. Voorzitter Herbosch van het kerkschip deed nog een woord van dank voor alle instanties en bedrijven die de verhuis mogelijk maakten. Hiermee is een bedrag van miljoenen gemoeid.

Touwladder
Even werd nog terug gedacht aan de onlangs overleden ex-aalmoezenier Machar Verhaegen die een koninklijke begrafenis kreeg in de kathedraal met bijna tweeduizend aanwezigen. ‘ Hij zou er vandaag bij geweest zijn’, zei havenschepen Van Peel. ‘Maar hij verkoos de touwladder die naar de Hemel leidt.’
Het kerkschip werd door drie sleepboten getrokkenHet was trekken en sleuren geblazen voor het schip loskwam
DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *