Kerk van Oosterweel komt uit het zand vandaan

Kerk Oosterweel

Het zal veel oud-inwoners en Poldernaren een plezier doen dat de kerk van Oosterweel binnen afzienbare tijd uit het zand wordt gehaald dat haar omringt. Ingevolge de aanleg van een wegenknooppunt van de Oosterweelverbinding wordt een pak van dat opgespoten spul weggehaald. Vanop de Scheldelaan en de Kastelweg wordt het uitzicht op het 15de eeuwse kerkje fel verbeterd.

Het Sint-Jan De Doperkerkje van Oosterweel dreigde eerst gesloopt te worden ingevolge het zogeheten BAM-tracé dat vlakbij wordt wordt aangelegd.  Het monument is echter beschermd en moest ongerept worden bewaard.  Met het vastleggen van de plannen rond de Oosterweelverbinding, ontstond in de Polder evenwel onrust over het lot van het kerkje. Het Algemeen Polders Verbond, verschillende heemkundigen, en niet in het minst Oosterweelkenner Julien Van Koeckhoven uit Antwerpen, vreesden dat de kerk gevaar liep om beschadigd of zelfs afgebroken te worden. Laatstgenoemde heeft een verzameling van honderden foto’s, postkaarten, plattegronden en tekeningen van het verdwenen dorp. Hij kan haast iedere meter van Oosterweel te voorschijn halen.
Minister Crevits
Informatie bij het kabinet Crevits leert dat de kerk zal gespaard worden. Aldus woordvoerster Cybelle-Royce Buyck die met klem de rampberichten tegensprak. Ook bij de BAM is daarover stellige zekerheid. ‘Wij zorgen er voor dat aan dit beschermd monument niet geraakt wordt’ zegt woordvoerder Bojan Serovic. ‘Bovendien zullen we er voor zorgen dat bij de aanleg van het wegenknooppunt heel wat zand wordt weg gehaald. Zodoende wordt de kerk veel zichtbaarder van op de Scheldelaan en de Kastelweg.
Bestemming
Of er ook een zinnige bestemming aan de kerk wordt gegeven? Annik Dirkx van het Havenbedrijf zegt dat hier voorlopig nog geen sprake van is: ‘Zo lang de kerk deel uitmaakt van de Total-Fina concessie is dit bedrijf verantwoordelijk voor de instandhouding’.
Sommigen in de Polder dromen ervan de Sint-Jan de Doperkerk na de werken om te vormen tot een soort museum van de Oosterweelverbinding en/of als monument voor de verdwenen Polderdorpen en hun bewoners.   Staf De Lie   

De kerk is omringd door opgeschoten bomen en struiken. Wat daarmee gebeurt is nog onzeker. Het opgespoten zand echter wordt grotendeels weggehaald.
De kerk is omringd door opgeschoten bomen en struiken. Wat daarmee gebeurt is nog onzeker. Het opgespoten zand echter wordt grotendeels weggehaald.

 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *