Keizerin Amber en jongste Aendekerk gekroond te Berendrecht
De twee groepjes poseren met koning Aendekerk en 'keizerin' Amber na afloop van het spel
Bij het kieken- en eenderijden door de kinderen van de Oude Gans Berendrecht zijn enkele verrassingen uit de bus gekomen. Bij de jongsten werd de 4-jarige Yarno Aendekerk koning en bij de ouderen was het Amber Beunis die voor de derde opeenvolgende maal koningin werd. Zij mag zich dus volgens een oud gebruik keizerin noemen.

20 kinderen namen deel
Het begon allemaal in Café De Koerel waar zaterdag na de middag 20 kinderen zich lieten inschrijven. Negen waren tot en met 4 jaar, elf zaten tussen de 5 en de 14. Na een traktatie in het lokaal waar Amber Beunis werd uitgehaald bij ontstentenis van kleine koningin Lilly Baeleman die op koninklijk bezoek was in Italië, ging het in stoet naar de boerderij Crynen nabij de kerk. Daar begonnen de kleinsten aan het kiekenrijden.
Dirk Dingemans was snijmeester, en Peter Paardekam stond aan de mikro. Twee kleine verpleegsters plakten pleisters en schilderden de ’tootjes’ rood. Het spel verliep zonder noemenswaardige ongevallen want de ouders hielden een oogje in het zeil.

In de familie

Een verrassing was het toen de kleine Yarno Aendekerk de kop trok en tot koning werd gekroond. ‘Het zit hem in de familie’, was de algemene kreet en inderdaad: Yarno is de zoon van Pieter Aendekerk die als kind reeds 2 maal de kop trok en die bij de Oude Gans al koning werd. Yarno, die een premie bemachtigde van 200 euro,  is het kleinzoontje van machtsmens Dré Aendekerk die liefst zes maal koning werd bij de Oude Gans. En dan heb je neef Denis Aendekerk, kinderkoning en later koning bij de Ware Gans Lillo. En ten slotte Joris Aendekerk, die bij de Oude Gans koning 2012 werd en ook al eenmaal bij de kinderen de kroon droeg.

De eend uit het net
Super was het ook bij de kinderen die de eend reden. Daar werd na een harde strijd, plotsklaps een eind gemaakt aan het trekken. Tenminste dat dacht het verbaasde publiek. Het was evenwel niet waar, want een van de ‘favorieten’ had de hele eend meegesleurd uit het net!  Ongelooflijk en ongezien. Het net hing leeg aan de galg.
Het beestje werd dan maar in zijn blootje vastgeknoopt aan het touw en de strijd herbegon. De nek werd dunner en langer maar er was geen doen aan: er diende enkele keren ‘gestoken’ te worden.  Nog enkele malen moest er op de blote nek getrokken worden. Toen was het uittredend koningin Amber die met een geweldige greep een einde maakte aan het spel en de kroon andermaal in haar bezit mocht nemen.
Zij werd door een uitbundig publiek in de rondedans genomen en gevierd. De premie was nog niet helemaal geteld maar ging toch al in de richting van de 250 euro. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *