Keerlussen om vrachtwagens te weren in polderdorpen

Een mogelijke locatie


BERENDRECHT/ZANDVLIET – Regelmatig rijden door de dorpskernen van Berendrecht en Zandvliet vrachtwagens op weg naar een bestemming in de haven.

Tijdens de districtsraadszitting van 24 april kaartte raadslid Marc Maes (N-VA) deze problematiek aan. “Ondanks de verbodsborden blijven vrachtwagenchauffeurs routes zoals bijvoorbeeld de Antwerpse Baan uitkiezen, wat voor een gevaarlijke situatie zorgt voor fietsers en voetgangers,” legde Marc Maes uit. “Maar vorig jaar stond in de ‘Alternatievennota Oostelijke Verbinding’ vermeld dat, op vraag van het district, het aanleggen van keerlussen in Berendrecht en Zandvliet, er voor zou zorgen dat dat vrachtverkeer niet meer door de dorpskernen van rijdt. Het is de bedoeling dat ‘verdwaalde’ vrachtwagens van die keerlussen gebruik maken.”

In de recente documenten van het complex project De Nieuwe Rand, wordt vermeld dat de keerlussen voor vrachtwagens als zogenaamde ‘quick wins’, uitgetekend zouden zijn. “De realisatie van de keerlussen zal er, samen met eventuele andere maatregelen en handhaving voor zorgen dat vrachtwagens niet meer door de dorpskernen rijden,” vulde het raadslid aan.

In zijn vraag aan Carl Geeraerts, vertegenwoordiger van het district in de Vervoerregioraad en districtsburgemeester, vroeg Marc Maes waar precies deze keerlussen voorzien worden. “Aan de drie dorpsingangen? Op welke termijn zijn deze ingrepen gepland?”
Carl Geeraerts antwoordde dat er effectief een keerlus gepland is aan de Antwerpsebaan, ten zuiden van Berendrecht, in het havengebied. “Bij een quick win wordt bekeken of de start van de realisatie binnen drie jaar mogelijk is,” zo legde Geeraerts uit. “Aan de hand van de quick wins moet de financiering van de realisatie nog beslist worden door de Vlaamse Regering.”

Zo zijn er voor het district nog een aantal ‘quick wins’ opgenomen. “Het aanleggen van de ontbrekende oprit richting Antwerpen bij Zandvliet en het realiseren van geluidsbermen langs de A12 in Zandvliet en Berendrecht. Het district is hiervoor reeds langer vragende partij – in het bijzonder de laatste maatregel die een aanzienlijke impact kan betekenen voor de leefkwaliteit in onze dorpen,” besloot Carl Geeraerts zijn antwoord.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *