Katleen De Vylder brengt pelgrimstocht van grootvader uit

fotoKatleenboek
Heemkundige Frans Bresseleers (1897-1979) uit Ekeren was een gedreven pelgrim en verzamelde een schat aan informatie. Het immense werk dat hij samenstelde over Sint Jakob, de vele leerrijke geschriften die kleindochter Kathleen De Vylder terugvond in de archiefdozen van haar grootvader, bundelde zij in het boek “Naar Compostela vanuit de Lage Landen bij de zee”.
Sint Jakobsverering
Frans Bresseleers behandelde in zijn studie meer dan 200 door hem gekende plaatsen (o.m. Kapellen, Kalmthout, Bergen op Zoom …)  die in onze Lage Landen op één of andere wijze een Sint Jakobsverering laten doorschemeren.  Om een beeld te schetsen van de vroegere pelgrimage naar Compostela beschreef hij het ontstaan van de devotie, alsook de oorsprong van de Sint Jakobskapellen, – kerken, – gast of passantenhuizen en –broederschappen. Katleen De Vylder maakte er postuum een boek over, dat aangevuld werd met meer dan 210 kleurenfoto’s. Bij het overlijden van Frans Bresseleers in 1979 werd het archief overgedragen aan het Compostelagenootschap in de abdij van Zevenkerken in Brugge.
Het 192 blz. tellende boek ‘Naar Compostela vanuit de Lage Landen bij de Zee’, is verkrijgbaar in de boekhandel of rechtstreeks via info@katleendevylder.be – tel. 059 23 70 59 aan 19,50 euro + 3,50 euro verzendkosten.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *