Karrenmuseum opent seizoen met vertelling over Alfons Tireliren

Seizoensopening-Image

René Gabriëls (zittend), Luc van den Bulck (links) en Leo Ribbens (rechts) bij het houten borstbeeld van Alfons Tireliren en de afbeelding van Essense heks Pitta Half Elf.

Het Karrenmuseum opent het toeristische seizoen op vrijdagavond 3 april met een bescheiden eerbetoon aan zijn oprichter Alfons Tireliren. Een halve eeuw geleden maakte deze bevlogen schoolmeester in Vlaanderen en Nederland furore met zijn vertellingen over heksen, bijgeloof en allerhande dorpslegendes. Bezoekers kunnen genieten van een voorgedragen bloemlezing uit de vele anekdotes van en over Tireliren, terwijl de meester postuum ook zelf nog even aan het woord komt.
De uitvoering over Alfons Tireliren is in handen van drie vrijwilligers van het Karrenmuseum, namelijk Leo Ribbens, René Gabriëls en Luc Van den Bulck. Zij schoven vroeger nog zelf aan bij vertellingen in De Kiekenhoeve en René reed zelfs met Tireliren naar vertellingen in de streek, omdat hij vanwege zijn werk goed bekend was in de ruime regio. “Heen en weer rijden op een avond van Essen naar bijvoorbeeld Grobbendonk of Zandhoven, dat was vijftig jaar geleden minder eenvoudig dan nu,” vertelt René. “De wegen lagen er veel slechter bij, de bewegwijzering liet mensen vaak aan hun lot over en een gps hadden we natuurlijk nog niet.”
Proeven van de sfeer
Leo Ribbens benadrukt dat ze met het stuk zeker geen kopie van de befaamde heksenavonden willen neerzetten. “Zie dit vooral als een bescheiden hommage aan de oprichter van ons Karrenmuseum, we willen de bezoekers vooral terug laten proeven van de sfeer van de vertelavonden. De roemruchte retoriek van Tireliren, de smakelijke anekdotes over heksen en bijgeloof, het koppige karakter van de meester; dat zijn onder meer de ingrediënten die we zullen belichten. Voordat we met zijn allen aan een nieuw en prachtig seizoen voor het Karrenmuseum beginnen, staan we eerst nog kort stil bij de man die gestart is met de uitbouw van dit prachtige museum in ons eigen Essen.”
Beperkt aantal kaarten
De vertelling over Alfons Tireliren vindt vrijdag 3 april plaats om 20.00 uur in de Rietendakschuur van het Karrenmuseum. Kaarten (inclusief een heksendrankje) kosten € 4,- per stuk en kunnen worden gekocht bij de infobalie in het Karrenmuseum. Het aantal kaarten is beperkt en aan de deur worden geen toegangskaarten meer verkocht.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *