Karrenmuseum Essen roept belangstellenden op om ambachtelijke graan te leren oogsten

De noeste arbeid van het oogsten en verwerken van graan kan volgend jaar door iedereen actief worden herbeleefd in het Karrenmuseum in Essen. Om mensen verder kennis te laten maken met deze eeuwenoude ambacht, start het Karrenmuseum het grootschalige project ‘Dorsen, wannen en malen’. Daarbij is jong en oud welkom om zoals weleer met de zeis te leren oogsten, met authentieke machines te werken en demonstraties te geven tijdens verschillende evenementen.

Met ‘Dorsen, wannen en malen’ wil het Karrenmuseum mensen vooral actief bewustmaken van de manier waarop graan werd verwerkt in de periode 1800-1950 in de Noorderkempen en de evolutie daarvan. Het museum beschikt daarvoor over een grote collectie van circa 60 machines en werktuigen en wil deze met de hulp van vrijwilligers terug in originele staat brengen. Met de inzet van deze materialen zal komend jaar opnieuw op authentieke wijze worden geoogst en worden de gerestaureerde machines ingezet voor de verwerking van het graan tijdens bijvoorbeeld de jaarlijkse Ambachtendag in augustus. Dit evenement trekt elk jaar ruim duizend bezoekers.

Oproep
Het Karrenmuseum start nu een oproep voor belangstellenden om zich aan te melden voor dit project. Iedereen (jong en oud, zowel binnen als buiten de regio) is van harte welkom en kan geheel vrijblijvend zijn eigen bijdrage leveren aan verschillende activiteiten. Er is sowieso de ondersteuning van een grote groep vrijwilligers, waaronder een aantal gepensioneerde landbouwers. Begin volgend jaar zal het Karrenmuseum een informatie-avond organiseren en krijgen mensen meer uitleg over de praktische uitvoering. Het streven is om in 2013 en 2014 de machines en werktuigen te restaureren en in de zomermaanden verschillende demonstraties van de oogst en verwerking te organiseren. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht bij het Karrenmuseum via   info@karrenmuseum.be of 03 667 73 90.

De totale werkingskosten van het project ‘Dorsen, wannen en malen’ zijn geraamd op € 62.000,-. Leader MarkAante Kempen ondersteunt dit initiatief met een financiële bijdrage van ruim € 40.000,-. Meer informatie over Leader MarkAante Kempen en zijn doelstellingen kunt u vinden op de website  www.leadermarkaantekempen.be.

Foto: Afgelopen zomer werd bij wijze van proef al door een groep vrijwilligers op authentieke wijze geoogst.

(foto: Karrenmuseum Essen vzw te vermelden)


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder