Kapwerken langs de Antitankgracht

KAPELLEN – De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert van januari 2021 tot half maart 2021 kapwerken uit langs de Antitankgracht.

Er wordt gewerkt volgens het principe “hakhoutbeheer met overstaanders”. De bomen en struiken worden tot 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd zodat ze weer kunnen uitgroeien tot een jong, dicht vitaal groenscherm. Om de 20 meter blijft een vitale boom staan. Dit lijkt drastisch maar is van korte duur. In het voorjaar komen nieuwe scheuten weer uit de stompen tevoorschijn. Binnen enkel jaren staat er een meer gesloten groenscherm dat vroeger.
Samen met het hakhoutbeheer wordt ook aan vogelkersbestrijding gedaan. Deze invasieve exoot wordt volledig machinaal verwijderd zonder het gebruik van pesticiden.
Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk: om de 9 à 15 jaar worden de houtkanten afgezaagd. Zo worden ze verjongd en krijgt de Antitankgracht meer licht. Dat is belangrijk voor het herstel van waterplanten en insecten. Met deze maatregelen voert VMM het landschapsbeheerplan voor deze beschermde waterloop uit.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *