Kansen voor jong en divers talent in de haven

63.000 jobs in haven van Antwerpen in kaart gebracht

De haven van Antwerpen blijft met 63.000 directe jobs een sterke werkgever. Al deze havenwerknemers samen zorgen elk jaar voor 47 miljoen euro belastinginkomsten voor gemeenten verspreid over het gehele Belgische grondgebied. Maar, de haven blijft een mannenbastion. Opvallend is dat één op de zes havenwerknemers ouder is dan 55 jaar. Dit biedt kansen voor jongeren en divers talent, maar ook uitdagingen voor bedrijven en onderwijs. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de UAntwerpen in opdracht van de provincie Antwerpen en Port of Antwerp. De UAntwerpen bracht 79 steden en gemeenten en vijf provincies in kaart.

” De haven levert tienduizenden directe jobs en voor elke gemeente in de provincie Antwerpen inkomsten op. Dat is goed, maar de achilleshiel is de gemiddelde leeftijd van de havenwerknemers. Dit is een gedeelde uitdaging voor Port of Antwerp, de havenbedrijven, het onderwijs en het provinciaal Havencentrum. Er liggen kansen klaar voor jongeren. We moeten jonge mannen én vrouwen duidelijk maken dat er een boeiende carrière op hen in de haven wacht. Net daarom bouwt en ontwikkelt de provincie samen met het Havenbedrijf Antwerpen een nieuw havenbelevingscentrum op de Droogdokkensite.” zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie.

“Mensen denken bij werken in de haven vaak aan de klassieke havenarbeider. Een erg belangrijke job natuurlijk, maar de haven heeft nog veel meer te bieden. Potentiële sollicitanten denken nog te snel aan het stereotiepe beeld van iemand die een serieus aantal kilo’s rondsjouwt. Dat klopt natuurlijk niet. We zoeken erg diverse profielen, denk maar aan IT professionals, laboranten of logistiek bedienden. We doen er alles aan om nieuw talent aan te trekken om zo de rol van onze haven als duurzame economische motor van Vlaanderen verder te versterken. De haven zorgt voor werkgelegenheid voor zo’n 63.000 personen in de stad Antwerpen en de gemeenten rond het havengebied. En daarbovenop komen nog eens de 80.000 indirecte jobs die door de haven gecreëerd worden.”, aldus Annick De Ridder.

Met 63.000 zijn ze. 76% van de havenwerknemers werkt voor een vestiging van een havenonderneming op rechteroever (stad Antwerpen) en 24% in een vestiging op linkeroever. Op linkeroever werkt 14% in Beveren en 10% in Zwijndrecht.

De haven blijft een mannenbastion
Vier op de vijf havenwerknemers zijn mannen en slechts één op de vijf is vrouw. Het overgrote deel van de havenwerknemers werkt voltijds: 88%. De overige 12% werkt deeltijds, waarvan ongeveer 60% aan de slag is in een vierdagenweek. Vrouwen werken ook vaker deeltijds (31%) dan de mannen (7%).
De havenwerknemers zijn doorsnee iets ouder dan de Vlaamse werknemers. Vooral in de leeftijd tussen 40-54 ligt de verhouding hoger: 40,66% in de haven en 38,79% in Vlaanderen. Opvallend is ook dat er minder jonge havenwerknemers zijn (jonger dan 24 jaar): 5,29% tegenover 7,34% in Vlaanderen.

Gemeente Stabroek voorop in aantal havenwerknemers
De stad Antwerpen is met 17.145 inwoners havenwerknemer de absolute koploper. Beveren telt 4.196 havenwerknemers, de gemeente Stabroek telt er 2.149, de gemeente Kapellen 1.907 en Brasschaat telt 1.778 havenwerknemers. Kijken we naar de top 10 met het aantal  havenwerknemers binnen het totaal van loontrekkenden dan staat Stabroek (28,82%) voorop.

Een overzicht van alle 79 gemeenten uit de provincie Antwerpen en het Waasland en het volledige onderzoek vindt u hier https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/transport-and-regional-economics/projects-and-publica/projects/haven-provincie-2021/).

foto: havenbedrijf

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder