Kalmthout, Wuustwezel en Essen wapenen zich tegen motorclubs

“Waakzaamheid tegen criminele motorbendes”
Op voorstel van het politiecollege van politiezone Grens buigen de gemeentebesturen van Kalmthout, Wuustwezel en Essen zich over een politiereglement, dat het criminele motorclubs erg moeilijk maakt zich in een gemeente te vestigen.
Kalmthout, Wuustwezel, Essen – In Nederland hebben burgemeesters de mogelijkheid om criminele motorbendes te weren uit hun gemeenten. In ons land hebben burgemeesters niet die macht. Daarom is er een eenvormig politiereglement gemaakt dat aan alle gemeentes in de provincie Antwerpen wordt voorgesteld, waarin strenge voorwaarden worden vastgelegd voor motorclubs die aan deze kant van de grens clubhuizen willen openen.
De gemeentebesturen van Kalmthout, Wuustwezel en Essen buigen zich hierover. Niemand twijfelt eraan dat het voorgelegde reglement binnenkort wordt goedgekeurd. Kalmthout bijt nog deze maand de spits af.
“Voor alle duidelijkheid, we viseren niet de gewone motorliefhebbers die geregeld samen op tocht gaan. Onze doelgroep zijn criminele motorbendes, die onder meer worden gekenmerkt door een strikte hiërarchische structuur en een gemeenschappelijke ideologie en groepscultuur. Dat komt onder meer tot uiting door gebruikte symbolen, clubemblemen en tatoeages. Er heerst een grote rivaliteit tussen die bendes, die vaak ontaard in zelfs gewapend geweld. De provincie Limburg wordt hiermee al geconfronteerd. Gelukkig is dat bij ons tot nu toe niet het geval. Dit reglement biedt de gemeentes en de burgemeesters de kans om waakzaam te zijn en preventief op te treden”, legt korpschef Rudy Verbeeck uit.
Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs : “Het reglement geeft ons de kans om het GAS-reglement te hanteren en vergunningen eventueel in te trekken. Wanneer een motorbende hier een clublokaal wil openen, moet de aanvrager strikte voorwaarden naleven. Uiteraard moeten alle regels in verband met stedenbouw, milieu en omgeving worden nageleefd. Er wordt ook nagegaan of er eerder in een Europese lidstaat vaststellingen of veroordelen waren op de drugs- en wapenwet, de wet op de private militie, wet op racisme of xenofobie, fiscale en sociale wetgeving. Zowel organisator, deelnemers als exploitanten moeten aan een gunstig onderzoek voldoen”, geeft Lukas Jacobs mee.
Voor elke bijeenkomst moet de organisator een deelnemerslijst opmaken met vermelding van naam, voornaam, roepnaam, geboortedatum, rijksregisternummer, woonplaats en kentekenplaat van het voertuig. Op verzoek van politie of gemeente moet de organisator een volledige en actuele deelnemerslijst van de bijeenkomsten van de motorclub gedurende het laatste halfjaar kunnen overhandigen. Wanneer dat niet gebeurt, kunnen in het kader van gemeentelijke administratieve sancties geldboetes worden opgelegd. Ook een tijdelijke of definitieve sluiting behoort tot de mogelijkheden die een burgemeester kan aanwenden. Dat staat los van eventuele gerechtelijke vervolgingen”, laat korpschef Rudy Verbeeck nog weten.
“Dit zijn maar enkele voorbeelden van maatregelen die het politiereglement oplegt. Onze grensregio is tot nu toe gelukkig gespaard gebleven van criminaliteit van motorbendes en dat willen we zo houden. Met dit reglement hebben de gemeentes in elk geval een sterk stok achter de deur staan”, aldus Lukas Jacobs.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *