Kalmthout opent kerktheater in Sint-Jozef kerk Heide


KALMTHOUT – “De kerk is de plek waar mensen samen komen op zoveel unieke momenten van hun leven”, zegt Eddy Marstboom, voorzitter van de kerkraad. “Maar een kerk moet in deze snel veranderende tijden meer zijn. Daarom kozen we er als parochie bij de opmaak van het kerkenbeleidsplan bewust voor een toekomstperspectief als dit. Dat biedt de beste waarborg voor het behoud van dit prachtig en uniek kerkgebouw. We zijn daarin de eerste parochie die al zover staat in de uitvoering van ons kerkenbeleidsplan. En dat komt mede door een vlotte samenwerking met de gemeente en haar medewerkers.”

Aanpassingswerken voltooid
“De kerk is een mooie locatie op zich maar daarom niet onmiddellijk geschikt als theaterzaal”, weet Silke Lathouwers. “We investeerden in een aantal zaken om voorstellingen en optredens beter tot hun recht te laten komen. Zo kwam er een groter podium, theaterdoeken voor de akoestiek, een barmeubel… We vernieuwden het sanitair en richtten een van de lokalen achter het altaar in als backstage-ruimte.” Enkele grote namen maakten al hun opwachting: Jasper Steverlinck met zijn Church Tour en ook Jan Decleir speelde zijn theatervoorstelling Landru in de kerk. Verder kon je er al genieten van het theaterstuk Sartre & De Beauvoir, vertolkt door Kalmthoutenaar Frank Focketyn en collega actrice Sien Eggers. 

Subsidies via provincie Antwerpen
“Een kerk is een ontmoetingsplek. Als provinciebestuur vinden we het belangrijk dat die waardevolle ruimtes een nieuwe maatschappelijke invulling krijgen en plekken van verbinding blijven. Met het subsidieprogramma Kerkplus investeren we in de toekomst van historische ontmoetingsplaatsen”, stelt de gedeputeerde voor kerkenbeleid Kathleen Helsen. “We droegen dan ook graag ons steentje bij om de Sint-Jozef kerk een bijkomende invulling te geven als kerktheater. Goed voor 250 000 euro aan steun. Daarmee krijgen de Kalmthoutenaren een mooie nieuwe ruimte waar socio-culturele activiteiten kunnen georganiseerd worden en ontmoeting kan plaatsvinden. In het verleden, maar zeker in de toekomst.” 

Openingsweekend met theater en Urbanus
“Het voorbije weekend lieten we het grote publiek kennismaken met het gebouw én ons aanbod”, zegt Kaat Wouters, afdelingshoofd vrije tijd bij de gemeente Kalmthout. “Vrijdagavond klonk er klassieke muziek tijdens het traditionele nieuwjaarsconcert met het symfonisch orkest Nuove Musiche. Zaterdagnamiddag genoten heel wat gezinnen al van de grappige en absurde voorstelling ‘Z van Zokken’. Zondagavond entertainde Urbanus een uitverkochte zaal met zijn ‘BIS BIS BIS!
De aftrap voor vele mooie theateravonden in het gloednieuwe Kerktheater.”

Info: www.clubkalmthout.be 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *