Jongeren in debat met politiekers

Vooraan zittend: Cedric Cornelissen (VL. Belang), Zelfa Madhloum (Open VLD), Amber Vermeiren(N-VA). Achteraan staande: Mara De Belder (PVDA), Rodney Talboom (SP.a) directrice Ingrid Scheldeman, moderator Harold van der Kraan en Nik Meeusen (Groen)

 

Op 26 mei zijn het Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Om zoveel mogelijk stemgerechtigde jongeren op de hoogte te brengen van de verkiezingsthema’s van de verschillende partijen richtte Provinciaal onderwijs ‘Centrum duaal leren en werken’, gevestigd in Kapellen, 2 voormiddagen een debat in. “Met deze debatten willen wij de jongeren bewuster maken van de politiek. Veel jongeren hebben nog geen idee op welke partij ze gaan stemmen. De jongeren moeten beseffen dat de verkiezingen hun toekomst bepalen”, aldus de directrice Ingrid Scheldeman.
Vooraf mochten de leerlingen een vragenlijst opstellen die voorgelegd werd aan het panel. De jongeren vroegen zich o.a. af waarom zij nog kadastraal inkomen moeten betalen op hun woning, wanneer ze deze hebben aangekocht. Waarom fastfood goedkoper is dan gezonde voeding? Een thema dat de laatste dagen fel in de actualiteit kwam is de pensioengerechtigde leeftijd. Kan de pensioenleeftijd ooit terug omlaag? Waarom steken we belastinggeld in bedrijfswagens, die vervuilend zijn, terwijl op vlak van onderwijs en justitie nood is aan geld? Het thema erfenisrechten kwam ook aan bod. Daarin vroegen de leerlingen zich af waarom zij op de erfenis van hun ouders nog belastingen moeten betalen, terwijl hun ouders hun hele leven al belastingen betaalden op hun bezittingen. Tenslotte vroegen de jongeren zich af waarom ministers zoveel verdienen terwijl anderen het slechter hebben?
Om beurt mochten de vertegenwoordigers van de Vlaamse partijen hun standpunten hieromtrent uitleggen. Na het debat mochten de leerlingen stemmen op de partij die het best bij hun gedachtegoed aanleunde.
Op 14 mei werd Sp.a vertegenwoordigd door Emma Lambregts, Open VLD door Hans Maes, CD&V door Charis Kamoen, Vlaams Belang door Sam Van Rooy, Groen door Amber Paris, PVDA door Michiel Hendrickx en N-VA door Jan Camp.
Donderdag 16 mei waren volgende partijen op de afspraak: Voor Sp.a Rodney Talboom, voor Open VLD Zelfa Madhloum, voor Vlaams Belang Cedric Cornelissen, voor Groen Nik Meeusen, voor PVDA Maria De Belder en voor N-VA Amber Vermeiren. CD&V was niet aanwezig.
De debatten werden geleid door Harold Van der Kraan, gewezen politicus van Kapellen maar tegenwoordig zaakvoerder van ‘Smooth Communication’, een bureau dat evenementen helpt te organiseren.
Provinciaal onderwijs ‘Centrum duaal leren en werken’, combineert leren met werken. De leerlingen volgen 2 dagen onderwijs en werken 3 dagen in een bedrijf waar ze begeleid worden. De leeftijd varieert van 15 tot 25 jaar.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *