Jongeren beleven de haven corona-proof met educatief kaartspel Cardgo

Het speldoosje van Cardgo met op de achtergrond leerlingen die overleggen over hun volgende zet om hun haven uit te bouwen in het Kaartspel

Jongeren beleven de haven corona-proof met educatief kaartspel Cardgo Gamified lespakket voor de derde graad secundair onderwijs maakt de haven levensecht.

Cardgo zorgt ervoor dat jongeren uit de derde graad secundair onderwijs de haven van Antwerpen spelenderwijs kunnen beleven in de klas. Met slechts één set spelkaarten, goed voor vijf verschillende activiteiten, kunnen leerkrachten de hele werking van de haven uitleggen, van de behandeling van goederen tot en met de diversiteit aan beroepen en talenten. Nu de buitenschoolse activiteiten omwille van COVID-19 zijn opgeschort, biedt dit educatieve spel een goed alternatief. 

Voortaan is er geen klassieke lesvoorbereidingsbundel meer nodig als instap in het thema haven voor de derde graad secundair onderwijs, maar wel een origineel kaartspel. Met één doosje beschikken leerkrachten over vijf verschillende kant-en-klare activiteiten: het Kaartspel (waarin vier teams hun eigen haven bouwen), de onderzoeksopdracht The Flow (waarin elk duo aan de hand van een online tool de weg volgt die een product aflegt) en drie Beroepenspelletjes (waarin de leerlingen ontdekken welke typische en onverwachte havenberoepen er bestaan).

Met Cardgo wil het Havencentrum zeventien- en achttienjarigen uitdagen om de vaak onbekende activiteiten in de haven van Antwerpen te ontdekken én hen tegelijk bewustmaken van de jobkansen die er liggen. “Leerlingen uit de derde graad maken binnenkort belangrijke keuzes voor hun professionele toekomst. Met Cardgo hopen we hun blik op de haven en haar carrièremogelijkheden te verruimen. Ze leren met dit spel de diverse jobmogelijkheden kennen én ervaren de enorme impact die de haven elke dag op hun eigen leefwereld heeft, van hun favoriete snack tot dat nieuwe paar sneakers,” licht Havencentrumvoorzitter Ludwig Caluwé toe.

Kant-en-klaar en toch flexibel inzetbaar
Eén compact doosje biedt meer dan enkel een spel: het omvat vijf uitgewerkte educatieve activiteiten met elk hun eigen focus en werkvorm. Leerkrachten kiezen zelf welke ze integreren in hun les op basis van de interesses en vaardigheden van hun leerlingen, de beschikbare tijd en hun eigen stijl.

Die brede toepasbaarheid is niet het enige voordeel. Alle activiteiten zijn ook snel voorbereid dankzij het uitgebreide ondersteunende materiaal, voor leerkracht én leerling: een online lerarenplatform met een handleiding per spel, heldere voorbereidingsinstructies en lestips, geanimeerde instructievideo’s, een online leerlingentool voor de onderzoeksopdracht, extra printbaar materiaal én zelfs een handig spiekbriefje.

De ontwikkeling van Cardgo kadert in de evolutie van het Havencentrum van een klassiek educatief centrum naar een organisatie die volop inzet op beleving, aldus educatief consulent Liesbet Theys.

Coronaveilig alternatief
Cardgo is in de eerste plaats ontwikkeld als voorbereiding op een fysieke excursie in het havengebied, maar kan ook onafhankelijk van een havenbezoek een meerwaarde bieden in de klas. Daarom is het spel ook beschikbaar als los klaspakket, indien leerkrachten wel het materiaal willen gebruiken als aanknopingspunt voor hun les over de haven, maar een excursie niet mogelijk is. Zeker in deze coronatijd is dit, met mondneusmaskers en een goede handhygiëne, een interessant alternatief om leerlingen alsnog een meer levensechte en veilige les te bieden.


Hoe ontvangen scholen hun Cardgo-klaspakket?
Voortaan krijgen scholen die voor de derde graad secundair onderwijs een excursie boeken bij het Havencentrum Cardgo-speldozen toegestuurd, inbegrepen in de excursieprijs. Ook groepen die al een uitstap in 2021 hebben gereserveerd, kunnen hierop rekenen. Leerkrachten die los van een excursie Cardgo willen inzetten in hun les, kunnen voor €30,00 een klaspakket met drie speldozen en toegangscodes tot de online tools bestellen op de website.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *