BRASSCHAAT/HOEVENEN – Elk jaar worden zo’n 1.700 jongeren en jongvolwassenen tussen 16 en 35 jaar geconfronteerd met kanker. Inloophuizen Casa Callenta en A touch of Rose ondersteunen deze jongeren en jongvolwassenen (kortweg AYA’s) én hun naasten met ontmoetingsmomenten en workshops. Om het aanbod nog beter af te stemmen op hun specifieke noden, lanceren ze met het UZA – het Antwerps referentiecentrum voor AYA-zorg – een vragenlijst voor AYA’s en hun omgeving.
Specifieke noden voor aanbod op maat
Naast goede medische zorg, geven veel mensen met kanker aan nood te hebben aan een veilig kader met ontmoeting met lotgenoten. Inloophuizen spelen hierop in en organiseren ontmoetingsmomenten met een vormend, informatief of ontspannend aanbod voor patiënten met kanker. Lotgenoten leren kennen tijdens een workshop keramiek, een wandeling of een yogasessie?
Dit jaar sloegen inloophuizen A touch of Rose (Bornem) en Casa Callenta (Brasschaat) de handen in elkaar met het UZA – een van de zes referentiecentra voor AYA-zorg – om ook jongeren en jongvolwassenen optimaal te ondersteunen.
Op 1 oktober lanceerden ze een bevraging om beter in kaart te krijgen waar AYA’s zélf het meest nood aan hebben. “We vinden het belangrijk om ons aanbod af te stemmen op hun behoeften. We willen peilen welke noden er zijn op welk moment en hoe inloophuizen en ziekenhuizen hier een antwoord op kunnen bieden, vertelt Ingvild De Bruyn van Casa Callenta.
Ingrijpende periode
Wie op jonge leeftijd kanker krijgt, doorloopt een ingrijpende periode tijdens de ziekte en behandeling. “Kanker krijgen is altijd impactvol, maar treft jongeren op een moment dat ze volop bezig zijn hun leven op te bouwen” weet Ingvild De Bruyn van Casa Callenta. Ook de impact op het gezin van AYA’s is vaak niet te onderschatten en brengt veel onzekerheden met zich mee. Een goede omkadering en ondersteuning voor deze jonge mensen is daarom heel belangrijk.
De samenwerking met inloophuizen en de bevraging zijn een eerste stap om de AYA-zorg in de regio te optimaliseren. In de toekomst betrekken we nog andere zorgpartners om zoveel mogelijk AYA’s uit alle gemeenschappen te bereiken en in kaart te brengen welke zorg en ondersteuning nodig is tijdens hun ziekte en behandeling.” zegt prof. Peter van Dam, medisch coördinator van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA).
Heb jij kanker (gehad) en ben jij tussen 16 en 35 jaar? Of ben je een naaste van een jongere of jongvolwassene met kanker? Vul dan snel onze bevraging in en maak kans op 2 filmtickets!