In Stabroek is men al aan de nief petatten

Alexander Cuypers  kaapt al jaren de titel: “Oogst eerste nieuwe aardappelen” weg

Maandag 13  mei, rond 13 uur, kregen we via Facebook het bericht toegestuurd: “De vroege zijn geboren. Tussen  duiven- en kippenei. Prachtig”. Was verzonden door Alexander Cuypers. Onderwerp: de oogst van de eerste nieuwe aardappelen. Al jaren kaapt Zander deze titel weg. Dit is geen toeval, als men de minutieuze voorbereiding kent van zowel de plantaardappelen als de voorbereiding van de grond en het bewerken van de plantgaten. Eén maand ervoor, op 4 april, zag het er even naar uit dat het niet zou lukken. Een aangekondigde koudeperiode kwam roet in het eten gooien. Zander is evenwel niet te verschalken en met speciaal isolatiemateriaal werden de plantjes die reed schuchter boven de aarde vertoonden, liefdevol ingeduffeld. De plantpetatjes hadden het voorjaar doorgebracht in een speciale kamer, dicht bij de verwarming en rustend in allerzachtste dons. Buiten werden plantgaten inmiddels gemaakt dewelke eveneens de nodige voorbereidselen ondergingen. Hierover kunnen we helaas niets wereldkundig maken, maar de finishingtouch mogen we wel meegeven. 
Dit is een geheim dat Zander van zijn vader heeft meegekregen. Die heeft het op zijn beurt uit een boek van Cyriel Buysse, waarin een landbouwer zijn zoontje inwijdt in het aardappelen planten. Hij zegt op laatst tegen zijn zoon: “En op het eind strooit ge in de puttekes een snuifje duivenmest”. Sindsdien wordt deze goed raad gewetensvol toegepast en het resultaat is navenant. Tot voor enkele jaren had Zander een hok vol leveranciers met meststof, maar het onderhoud van hok en duiven werd te veeleisend. Daarom wordt nu gebruik gemaakt van vogelmest uit het Peruaans hooggebergte.
Zander en zijn echtgenote Maria hebben immers reeds de gezegende leeftijd van 88 jaar bereikt. Ook al zien ze er nog uit als prille zeventigers, toch beginnen de jaren te tellen. De laatste tijd heeft Maria gezondheidsproblemen en een ongelukkige val maakte het bovendien nog erger. Toch runnen ze samen nog hun huishouden en onderhouden ze het binnen, zowel als buiten alles tot in de perfectie. De taken zijn verdeeld, wat maakt dat alles er kraaknet bijligt en men als het waren van de vloer kan eten. Wij wensen dan ook dat ze dit nog jaren in lief en leed kunnen doen.
 Ward Plompen, Hoevenen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *