In bos- en natuurgebieden geldt momenteel brandfase oranje.

Vanaf april breekt steevast een brandgevaarlijke periode aan voor (naald)bos- en heidegebieden. 

De brandfase wordt bepaald op basis van verschillende gegevens waaronder specifieke weermodellen. De berekening van het brandrisico is specifiek gericht op brandgevaarlijke natuurterreinen zoals heide en naaldbossen. De preventieve brandcodes zijn echter geldig voor alle bos-en natuurgebieden.

Momenteel geldt brandfase oranje.

Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

De risicofases – groen, geel, oranje en rood – zijn gebaseerd op de Brand Waarschuwings Index Antwerpen-Noord (berekend door MeteoWing Luchtmacht op basis van metingen in Deurne) en op de M8 Index (berekend door het ANB-meetstation Ekopower op het militair domein Klein Schietveld in Kapellen).

Het Klein Schietveld, het Mastenbos en De Uitlegger zijn in Kapellen brandgevoelige gebieden. Ook de Kalmthoutse Heide is vlakbij. Daarom heeft Kapellen samen met Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel een Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) Bos en Heide opgesteld.

Een belangrijk aandachtspunt in het BNIP Bos en Heide is preventie.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *