Hogere Zeevaartschool met zonneboot in Zeeland

OOSTERWEEL – De Hogere Zeevaartschool (HZS), gevestigd in Antwerpen-Oosterweel, nam deel aan de Dutch Open Solarboat Challenge 2011. Dat is de internationale versie van de Zeeuwse zonnebootrace.
Hij werd gehouden van woensdag 29 juni tot en met zaterdag 2 juli, voor het grootste gedeelte op het Veerse Meer.Via het Kanaal van Walcheren werd ook naar Vlissingen gevaren. De vierde en laatste etappe bracht de deelnemers naar de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. De HZS trad aan in de A-Klasse. Deze is bestemd voor vaartuigen met één opvarende en uitgerust met vijf standaard zonnepanelen. De HZS nam het op tegen één Pools schip en tien Nederlandse boten.
De zonneboot van de Oosterweelse hogeschool is een mono-hull van zes meter lang. Hij werd gemaakt in hout met daarover een laagje epoxy (kunststof). De nieuwe zonneboot werd uitgetest in een sleeptank van de Universiteit van Luik.
Verscheidene studenten van de afdeling Scheepswerktuigkunde maken een eindwerk rond de constructie van de boot.
De HZS heeft al heel wat ervaring met zonneboten door haar deelname aan de befaamde Friese Elfstedentocht voor zonneboten in 2008 en 2010. De aanwezigheid in Zeeland wordt trouwens gezien als voorbereiding op de Friese zonnebotenrace van volgend jaar.
Info: Eddy De Bondt, gsm: 0475-24 21 20.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *