Het Fietsrapport voor Kalmthout

Verder inzetten op fietsinfrastructuur en fietsvoorzieningen

De Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) maakten 167 fietsrapporten van steden en gemeenten bekend. Voor elke stad of gemeente waar minstens 50 fietsers of 1 % van het aantal inwoners de enquête invulde, werd een fietsrapport gemaakt.
De gemeente Kalmthout staat op een achtste plaats in haar categorie. “Dat is een goed resultaat, en geeft een positieve stimulans om te kijken waar het beter kan”, zegt Jef Van den Bergh, Kalmthouts schepen voor mobiliteit.
In oktober 2019 vulden maar liefst 24 394 fietsers in Vlaanderen de publieksbevraging in van de verkiezing Fietsgemeente/-stad 2020. Een groots fietsonderzoek, dat dus interessante resultaten opleverde voor de gemeenten.
“In Kalmthout vulden 130 inwoners de vragenlijst in. Met de vragenlijst peilden de organisatoren naar de beleving, de infrastructuur en de communicatie. Daaruit blijkt dat we van de deelnemers als gemeente Kalmthout 80/100 op ons rapport krijgen. Een score die ons op de achtste plaats brengt van de 83 andere gemeenten in de categorie ‘Kleine gemeente’”, gaat Van den Bergh verder. “Daarnaast geeft het ons heel wat info om het gemeentelijk fietsbeleid verder vorm te geven. Zo willen we de komende jaren inzetten op een betere fietsinfrastructuur en -voorzieningen. De voorbije jaren maakten we al werk van bv. camerabewaking aan de fietsenstallingen van de stations én recent installeerden we twee nieuwe fietsstraten. We leggen momenteel ook fietspaden aan langs de Roosendaalsebaan en er zitten nog verschillende andere projecten in de ontwerpfase die we de komende jaren uitvoeren.”

Blijven fietsen allemaal!
Tijdens de lockdown zijn we met z’n allen massaal beginnen fietsen. Een positief gevolg van de coronacrisis! De Vlaming heeft zijn fiets ontdekt. Niet alleen om te ontspannen, maar ook voor functionele verplaatsingen, zoals boodschappen doen. Vlaanderen moedigt iedereen aan om te blijven fietsen. Tenslotte zijn we met z’n allen al heel goed bezig. En waarom binnenkort ook niet gewoon naar je werk of naar school fietsen? Jij morgen ook? Daarom lanceren de Vlaamse overheid en VSV de campagne ‘Blijven fietsen allemaal!’.
Wie dagelijks fietst voelt zich fitter, energieker en is beter gezind. Je hoofd is al helemaal leeggemaakt als je ’s avonds weer thuis komt en je dagelijkse beweging heb je ook gehad. Geen file en parkeerstress meer. En nu er minder auto’s op de baan zijn, is het ook een pak aangenamer om te fietsen. Dus hoe meer mensen blijven fietsen, hoe leuker het wordt voor iedereen. 

Steden, gemeenten, politiezones, bedrijven, scholen enz. steunen de campagne en zijn volop bezig om op lokaal vlak extra inspanningen te leveren om veilige omstandigheden en extra infrastructuur voor fietsers te voorzien. Dat er meer gefietst wordt, heeft op lange en korte termijn alleen maar voordelen, voor iedereen. Dus: blijven fietsen allemaal!
Info: www.fietsgemeente.be, https://www.vsv.be/sensibilisering/campagnes/, mobiliteit@kalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *