Herman De Ridder klaar voor aanval op uurrecord 80+

Herman De Ridder (82) wil zondag 17 november op de piste van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent het uurrecord 80+ scherper stellen. Dat bedraagt nu 33,750 km, maar de Kalmthoutenaar wil daar 36 km van maken.

Kalmthout – Na een half jaar voorbereiding en doelgerichte trainingen is Herman De Ridder er helemaal klaar. “De trainingen van de voorbije maanden hebben ervoor gezorgd dat ik zondag met vertrouwen de recordpoging kan starten”, zo vertelt Herman. “Via trainingen thuis met schema’s op basis van m’n hartslag en door de vele trainingen op de piste in Gent lijkt het haalbaar om het record scherper te stellen. Maar het zal toch spannend zijn zondag op de wielerpiste. Een uur alles geven op mijn leeftijd vraagt toch een serieuze inspanning. Ik heb er  vertrouwen in, maar ik zal opgelucht zijn wanneer ik na 60 minuten met succes over de streep bol.” 

Vanuit Kalmthout vertrekken verschillende bussen met supporters om Herman naar de overwinning te schreeuwen. “Alles samen verwachten we zo’n 250 supporters. Dat zijn niet alleen familie en vrienden. Ook heel wat Heidestoempers van m’n fietsclub en sympathisanten uit Kalmthout zullen aanwezig zijn. Dat betekent in elk geval een extra stimulans om het tot een goed einde te brengen. Maar eenmaal op de fiets hoor of zie je die supporters niet. Dan ben je zo gefocust om tussen die lijnen te blijven fietsen en naar de coach te kijken die per ronde aangeeft of we nog op schema zitten”, aldus nog de afgetrainde 80-plusser.

Die coach is Timothy Vangheel, die zich bijschoolde naar aanleiding van het werelduurrecord van Victor Campenaerts.  “Dat is natuurlijk een ander niveau, maar de basisregels zijn dezelfde. We gaan Herman optimaal en medisch verantwoord begeleiden. Op basis van tests maakten we trainingsschema’s en gingen we trainen op de piste in Gent.  Hermans conditie is nu top. Uit de trainingen weten we dat rondetijden van 25 seconden haalbaar zijn. Bij elk rondje laten we hem weten of hij te traag, te snel of precies op schema zit. Indien nodig kunnen we onmiddellijk bijsturen. Wanneer we die 25 seconden kunnen aanhouden, haalt Herman net wel of net niet de 36km De piste in Gent is 250 meter en dat is een verplichte lengte wil je het record nadien laten homologeren”, legt Timothy Vangheel uit.

“Deze week traint hij niet. Hij moet zich goed verzorgen en zien dat hij niet ziek wordt. Zondag is het aan Herman. Hij heeft al wel wat uurtjes op de piste gereden, maar het gebrek aan pisteërvaring speelt niet in zijn voordeel. Herman moest ook leren om met ligbeugels te fietsen. Ook hier is er stevig op getraind. Normaal gezien gaat het Herman lukken om te eindigen rond die 36 km”, geeft Vangheel nog mee.

Als het weer meezit rijdt er zondag ook een groep wielrenners van de Heidestoempers vanuit Heide-Kalmthout naar Gent. Ook de thuisblijvers kunnen de uurrecordpoging van Herman De Ridder volgen via de Facebookpagina ‘Herman De Ridder – uurrecord 80+’. 

Praktisch : overdekte wielerbaan Wielercentrum Eddy Merckx, Starndlaan 3, Gent (Blaarmeersen), gratis toegang. Bij succes  wordt Herman gevierd op het binnenplein van de piste en bij thuiskomst rond 17u in café  ’t Centrum in Heide.

Het werelduurrecord in de leeftijdscategorie 80-84 staat op naam van de Canadees Giuseppe Marinoni. Hij reed twee jaar geleden 39 kilometer en 4 meter ver voor eigen publiek in Milton.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *