Heraanleg Lillo start in 2014

Het inplantingsplan met vooraan de nieuwe haven die in de Schelde ligt. Het vestingdorp krijgt weer zijn vijfpuntig sterrenpatroon

LILLO – De uitvoering van het masterplan Lillo start waarschijnlijk in 2014. Dan verkrijgt de Dienst Waterwegen en Zeekanaal normaal een vergunning om de Scheldedijk te verbreden en te verhogen in het raam van het Sigmaplan.

 David Verhoestraete van ontwerpbureau Cluster deelde dit mee naar aanleiding van het feit dat hij een speciale internationale vermelding ontving voor de opmaak van het Masterplan Lillo’. Dat masterplan wordt vanaf 2014 gedeeltelijk uitgevoerd met de heraanleg van de dijk.

Heraanleg vesting in 2016
In 2016 zou de heraanleg van de vesting gebeuren als er voldoende geld gevonden wordt
De vermelding  die Cluster kreeg, past in het kader Urban and Regional Plannings Awards 2011-2012’ van de q‘European Council of Spatial Planners’ (ECTP). Na verscheidene selectierondes werden er in totaal 19 Europese inzendingen geselecteerd en voor een jury gebracht. Daaruit werden twee winnaars gekozen. Drie projecten (waaronder het Masterplan Lillo) kregen een speciale vermelding.
Het Masterplan Lillo kwam tot stand in 2009 dank zij een samenwerking tussen Cluster en Grontmij in opdracht van de stad Antwerpen. 
In 2011 ontving het Masterplan Lillo de Cultuurprijs voor Architectuur van de provincie Antwerpen.

Nieuwe haven

Aan de hand van het plan zal Waterwegen en Zeekanaal waarschijnlijk volgend jaar een bouwvergunning vragen voor de bouw van een hogere Scheldedijk in Lillo. Het huidige haventje dient hiervoor te verdwijnen.
Als er voldoende financiën worden gevonden, zal in 2016 begonnen worden met de aanleg van een nieuwe buitengaatse haven voor plezierjachten en met de heraanleg van de vesting Lillo, die dan weer de stervorm van de zestiende eeuw krijgt. Het huidige districtsbestuur onder leiding van Marcel Bartholomeeussen heeft zich bijzonder ingespannen voor deze plannen.

(sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.