Heraanleg Kristus Koningplein breekt meerderheid

Coalitiepartner Open Vld heeft in de Ekerse districtsraad tegen het meerderheidsvoorstel gestemd om een heraanleg van het Kristus Koningplein te laten afhangen van een aantal onzekere parkeerplaatsen. Voor de Open Vld moeten de werken zo spoedig mogelijk starten en kan er van uitstel geen sprake meer zijn. De houding van de liberalen maakt de toekomstige politieke situatie in Ekeren bijzonder onduidelijk.
De Ekerse districtsraad moest zich uitspreken over een ontwerpbesluit waardoor de werken voor de heraanleg van het Kristus Koningplein in realiteit voor een lange periode worden uitgesteld. Immers de uitvoering van het plan, opgestart in 2005 en dat al sinds november 2011 klaar is, moet voor een deel van de meerderheid in de ijskast tot er duidelijkheid is dat alle parkeerplaatsen in het centrum zijn verzekerd. Volgens de Open Vld is dat minstens tot eind 2014 en dat is een brug te ver. ,,Het dossier is klaar om de aanbestedingsprocedure voor te bereiden en in september 2012 te gunnen. Doe het dan’’ zei de Open Vld en stemde, samen met Groen, tegen het collegevoorstel. Het voorstel werd, enkel dankzij een onthouding van de zeskoppige Vlaams Belang-fractie en een onthouding van een onafhankelijk raadslid toch goedgekeurd.

Verloren parkeerplaatsen
Vooral de Ekerse middenstand heeft een belangrijke voet in het dossier. ,, Het bestuursakkoord voorziet dat de – door de heraanleg – op het plein verloren parkeerplaatsen in het centrum van Ekeren zouden worden gecompenseerd’’ zegt Rik Bossuyt voorzitter van het Ekers Winkelcentrum. De procedures waar de Ekerse meerderheid naar verwijst zullen nog lang zijn gezien de uitvoering van de eventuele parkings is gekoppeld aan de heraanleg van de schoolomgevingen, de zogenaamde module 10 opgesteld door het Vlaams Gewest. ,,De Dorpstraat en Kloosterstraat zijn gewestwegen en hoe die er na de herinrichting zullen uitzien is nog niet geweten. Het kan goed zijn dat daar parkeerplaatsen verdwijnen waardoor het aantal parkeerplaatsen in de totaliteit zal verminderen’’ aldus schepen Koen Palinckx.

Politieke onzekerheid
De politieke situatie in Ekeren wordt steeds onduidelijker. Van de oorspronkelijke Open Vld-CD&V-SP.A-2070 Ekeren, coalitie schiet niet veel meer over. CD&V heeft zelfs geen districtsschepen meer. De vroegere CD&V schepen Koen Palinckx stapte over naar N-VA en districtsschepen Sabine Coene (2070 Ekeren) volgde zijn voorbeeld. Dat wil zeggen dat N-VA, die destijds niet deelnam aan de districtsraadsverkiezingen, nu twee districtsschepen telt. Bovendien is het onzeker hoe coalitiepartner Open Vld zich in de toekomst nog gaat gedragen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *