Heindrik Verhaert koning 2012 bij Stabroekse gansrijders

Stabroek beleefde afgelopen zondag een folkloristische hoogdag. Onder een schuchter lentezonnetje en met massaal veel volk reden de Koninklijke Ganzenrijders van Stabroek weer uit. Er werd verzamelen geblazen aan het stamlokaal de Zwaan in de Dorpsstraat.  Vandaar vertrok een bonte geel-rode stoet doorheen Stabroek en Putte en werden verschillende kroegen bezocht.

De klaroen, kundig gehanteerd door Rune Bastiaenssens, opende de stoet, gevolgd door 35 frisse ruiters waaronder koning Bart Simons en zijn lijfwachten. De hoeven van stoere paarden klikklakten nog over de straten en daar verscheen de tractor die een groen versierde wagen voorttrok, volgepakt met luidruchtige supporters die geen seconde wilden missen van het gebeuren. De onvermoeibare muzikanten waren in een huifkar ondergebracht eveneens voortgetrokken door een boerenpaard. In een open koets passeerde nog ‘onzen doktoor en zijn lieftallige verpleegsters’. De altijd goedlachse doktoor Tom Van Den Brempt, had voor de gelegenheid een serum gefabriceerd met een vieselijk zwart kleurtje, maar dat menig onfortuinlijk ruiter er zondagnamiddag weer bovenop hielp.

Zo slingerde de stoet zich door een frisse zondagmorgend. Veel mensen, vaak nog in pyama, reageerden op het lawaai en schoven verwonderd hun gordijntjes opzij. Ze keurden de stoet en steunden de vereniging door van een van de vier liedjesverkopers een strijdlied te kopen.

Eenmaal terug in Stabroek zette fanfare Verbroedering zich op kop van de stoet en kon de intrede in de Dorpsstraat beginnen. De paarden trippelden nog wat onwennig rond de galg maar algauw brandde de strijd helemaal los. Alle ruiters demonstreerden hun kracht en stuurmanskunst door de ganzenkop te geselen. Ondertussen dikten Paul Hendrickx en Sebastiaan Van Der Molen de premie gestaag aan.  Rond de omloop probeerde de Chiro zijn kruimeltjes mee te pikken van de grote volkstoeloop. Zij verkochten jenever en hielden de sfeer er goed in. Ook KWB Stabroek verzorgde randanimatie. Een prachtig versierde ganzentaart, aangesneden door voorzitter Frans, kon worden verorberd in de achterzalen van het Parochie-gebouw.

Rond vijf uur liep de Dorpsstraat vol. Er kwamen duidelijke gaten in het net en een nieuwe koning zou nu niet lang meer op zich latenwachten. Toch werden nog meer dan twee rondes op een blote nek gereden. Heindrik Verhaert kon uiteindelijk zegevieren. Hij kreeg mantel en kroon van voorzitter Frans De Schutter, bijgestaan door een fiere vader en bestuurslid Luc Verhaert. Heindrik, die als foreman aan de haven zijn brood verdient, beurde een premie van 5500 euro. Grootvader Rik was tijdens de oorlogsjaren, toen er geen koningstitels werden betwist, zeven jaar lang koning van de vereniging.

De nieuwe koning werd uitbundig gevierd in de grote zaal van de Rosmolen. Tot in de vroege uurtjes ging lange Heindrik van schouder op schouder terwijl uit de boxen het ‘leve onze koning’ schalde. Dinsdag a.s. is de officiële viering van onze nieuwe vertegenwoordiger op het Keizerschap.

Voor vader Luc die dit jaar stopte met het gansrijden zelf, was dit een mooie afsluiter!


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder