GroenRand nomineert 2025 tot het Jaar van de Bij, waarin samenwerking centraal staat

© Wim Verschraegen

REGIO – GroenRand heeft een nieuwe coördinator: Pieter Haagdorens. Na het ontslag van Dirk Weyler, twee jaar geleden, wordt hij eindelijk vervangen. De stijl van Pieter legt andere accenten. Hij beschouwt overleg, samenwerken en luisterbereidheid als krachtige instrumenten. Hij woont in Brasschaat en heeft een groene tuin die grenst aan de Antitankgracht, het kloppende hart van GroenRand.


De Antitankgracht verbindt talrijke natuur- en bosgebieden en vormt de ruggengraat van de klimaatgordel rond Antwerpen, wat het belang ervan onderstreept. Pieter ziet dagelijks de gracht opbloeien tot een levendige waterweg waar zeldzame dieren zoals de otter, bever en boommarter zich thuis voelen. De natuurlijke rijkdom van deze omgeving wordt versterkt door zorgvuldig beheer, waardoor een harmonieuze leefomgeving voor diverse dier- en plantsoorten ontstaat.

Voor de mascotte van 2025 heeft GroenRand ‘de bij’ gekozen, waarbij het thema ‘samenwerken’ in beeld wordt gebracht.
Een bijenvolk, ongeveer een 10.000 – 80.000 bijen, welke bestaat uit een koningin, een aantal darren en veel werksters wordt meestal aanzien als één.
Ze werken samen met een goede verstandhouding en op gestructureerde wijze. 
En daar moeten we als mensen een les uit trekken.
Via gebiedsgerichte samenwerkingsverbanden kunnen we veel aan onze natuur bijdragen.
GroenRand heeft tot doel om samen met natuurverenigingen, grondeigenaren en boeren een integrale visie en aanpak te ontwikkelen waarbij de landschapsbenadering als krachtig instrument aan de basis ligt.
GroenRand beschouwt het masterplan van het Grenspark Kalmthoutse Heide en de Klimaatgordel hiervoor als leidraad.

Veel van de uitdagingen met betrekking tot de natuur waarmee we vandaag de dag te maken hebben, overschrijden letterlijk en figuurlijk de grenzen van gemeenten.
Kansen en uitdagingen stoppen meestal niet aan de gemeentegrens.
Voor een integrale aanpak die sectoren, beleidsdomeinen en gemeenten overspant, is gebiedsgericht samenwerken hét middel bij uitstek om tot gezamenlijke oplossingen te komen. 
Gebiedsgericht werken betreft dus het overkoepelend samenwerken met verschillende overheden, lokale organisaties en privépartners. Alle beslissingen worden in samenspraak genomen.

de grijze zandbij – foto Frank Vermeiren

Naast bijen en hommels zorgen ook dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, kevertjes en heel wat andere insecten voor de bestuiving van planten. Dat is niet alleen essentieel voor onze voedselvoorziening, maar tevens voor het in stand houden van de biodiversiteit.
Op de website van GroenRand kunt u in februari meer te weten komen over deze bestuivers en kunt u genieten van beelden van fotografen Wim Verschraegen, Karel De Blick, Jos Jansen, Mark Mertens, Paul Van Dijck en Frank Vermeiren.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *