Grensverleggend waterbeheer aan de Kleine Aa in Essen

Didier Soens (provincie Antwerpen), Remco Beekers (ZLTO), Kees de Jong (Brabantse Delta), Maarten Raman (Eco²) tonen voldaan het pronte infobord aan Steenpaal in Essen aan de Triple C-delegatie

De provincie heeft de werken aan de Kleine Aa in Essen afgerond. En dat is goed nieuws voor de waterhuishouding, de vissen in de waterloop en de lokale landbouwers.  Het project werd voor 60% gefinancierd door Europa via het Interreg 2 Zeeën Triple C samenwerkingsproject.
De provincie verwijderde 2 oude stuwen in de Kleine Aa. In plaats daarvan kreeg de waterloop een meer meanderend karakter waardoor het water vertraagd maar wel op een meer natuurlijke manier kan afstromen. Tegelijk zorgen nieuwe vistrappen ervoor dat vissen (zoals het zeldzame bermpje) gemakkelijker stroomopwaarts geraken.
Ook elders in het stroomgebied van de Kleine Aa werkten de provincie, Eco² en haar Nederlandse partners ZLTO en Waterschap Brabantse Delta kleine innovatieve maatregelen uit om de versnelde waterafvoer naar de Kleine Aa te verminderen. 
Dankzij dit project kunnen enkele vooruitstrevende landbouwers het peil in hun perceelsgrachten nu beter controleren dankzij regelbare stuwen en peilgestuurde drainage. Zo probeert de overheid de landbouw te helpen in haar strijd tegen de klimaatverandering.
 De maatregelen kaderen in een Europees samenwerkingsproject (Interreg 2 Zeeën Triple C). 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *