Grenspark Kalmthoutse Heide voert MTB vignet in vanaf 1 oktober

KALMTHOUT – Grenspark Kalmthoutse Heide legde in 2020 een kwalitatieve routestructuur aan voor mountainbikers. Die bevat vier single tracks en een verbindingslus, goed voor 70 kilometer MTB-plezier. Om te voorzien in de onderhoudskosten van die routes voert het Grenspark een vignet in.

Bijdrage in onderhoudskosten
De opbrengsten van het vignet gaan integraal naar het onderhoud van de routes. Terreineigenaars en MTB-vrijwilligers beslissen samen hoe ze de middelen zullen besteden. Een vignet zal 12 euro per kalenderjaar kosten. Het gaat om een digitaal vignet op naam, aan te kopen via de website van Grenspark Kalmthoutse Heide en die op de mobiele telefoon getoond kan worden. Eerder was gecommuniceerd dat het vignet op 1 juli ingevoerd zou worden. De invoering wordt echter uitgesteld naar de start van het MTB-seizoen. De mogelijkheid voor een dagvignet wordt nog nader onderzocht.

Een vignet is vanaf 1 oktober verplicht voor alle gebruikers van de single tracks vanaf 18 jaar. Jongeren kunnen dus gratis gebruik blijven maken van de routes.

Martin Groffen (voorzitter Grenspark Kalmthoutse Heide): “Onze routes worden zijn duidelijk erg populair. Dat kunnen we goed zien op Strava, waar de routes nu al tot de meest gebruikte van Nederland horen. Veelvuldig gebruik brengt natuurlijk ook onderhoudskosten met zich mee. Net zoals in andere gebieden vragen we daarom een bijdrage aan de gebruikers.”

Single tracks op de flow van de natuur
Het MTB-netwerk bestaat uit vier routes: Stoppelbergen, Wildernissen, Staartse Heide en Volksabdij. De laatste route wordt momenteel aangelegd. Alle routes zijn door middel van singletracks zo vormgegeven dat veel mountainbikers er plezier en uitdaging aan kunnen beleven: zij die de sport nog maar net ontdekken tot de ervaren mountainbiker. De routes zijn gelegen in bosgebied waar de ecologische impact van mountainbiken gering blijft en waar gebruikers elkaar zo min mogelijk kruisen. Om de vier routes vanuit diverse plaatsen te bereiken is er in samenwerking met ‘Sport Vlaanderen’ een gele verbindingslus van veertig kilometer aangelegd. Die route loopt zowel over Belgisch als Nederlands grondgebied en vormt de ideale rit langs de prachtige natuur van Grenspark Kalmthoutse Heide. De gele verbindingslus kan te allen tijde zonder vignet gefietst worden.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 reacties

  1. Jammer , heel jammer dat de lokale bevolking moet gaan betalen om in de natuur te kunnen recreren op een idioot parcourtje , wat is het volgende een belasting om in de oosterschelde te mogen zwemmen of betalen om in het bos te mogen wandelen ? Volgens mij moeten de beleidsmakers eens goed nadenken waar ze mee bezig zijn , ook dat staatsbosbeheer een actief opsporings- en beboetingssysteem opzet om fietsers te beboeten dewelke het MTB pad even verlaten of een shortcut nemen omdat ze moe zijn is gewoon “van de pot gerukt” Leve de politiestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *