Gestructureerde informatie over de Vlaamse showbizz van vroeger en nu!

Marc Bungeneers en Marcel Dickmans

Een kwarteeuw geleden (1994) verscheen de eerste editie van De Vlaamse Showencyclopedie. Vijftien jaar later (2009) was het tijd voor een tweede editie. En nu – weeral tien jaar later – is er een derde volledig herziene editie.
Dat er in die tijdsperiode van 10 jaar heel wat in beweging was in de Vlaamse showbizz valt meteen op bij vergelijking van deze editie met het vorige werk uit 2009. Het boek was toen nog maar net afgesloten of Felice overleed op 9 oktober. De volgende jaren verlieten ons nog meerdere figuren uit de showbizz die de Vlaamse taal gebruikten tijdens hun carrière. Denken we maar aan Bob Davidse, Bobbejaan Schoepen, Bob Benny, Jef Burm, La Esterella, Tony Corsari, Yvonne Verbeeck, Bart Van den Bossche, Miel Cools, Johnny White, Jos Ghysen, Jean Walter, Luc De Vos, Walter De Buck, Zjef Vanuytsel, Eddy Wally, Gaston Berghmans, Louis Verbeeck, Terry Van Ginderen, Rita Deneve, Johan Stollz, Walter Capiau, Paul Severs, Yvonne Henneco,… Naast deze droevige dingen waren er gelukkig al die andere blije gebeurtenissen die kleur gaven aan de Vlaamse showbizz.
Al die feiten uit het voorbije decennium zijn in dit boek ingepast en de aangelegenheden van daarvoor zijn, waar nodig, bijgestuurd.
Net als de uitgave van 1994 en 2009 is deze derde editie van De Vlaamse Showencyclopedie geschreven vanuit een Vlaams perspectief.
In het boek staan de idolen uit het populaire genre, de kleinkunstenaars, de zingende presentatoren, de stand-upcomedians, de volksmuziekbezetenen en de woordkunstenaars die ‘geheel of gedeeltelijk een carrière in de Vlaamse taal uitbouwen of hebben uitgebouwd en hiermee de nodige bekendheid verwierven’, weergegeven van A tot Z met rangschikking op de (artiesten)familienaam of groepsnaam met weglating van de, het, ‘t of the.
Mede dankzij de unieke trefwoordenlijst achteraan in het boek is De Vlaamse Showencyclopedie een naslagwerk van uitzonderlijke waarde!
De derde editie van De Vlaamse Showencyclopedie is een grondig herziene uitgave van de werken uit 1994 en 2009, die mede door de ontwikkelingen in de Vlaamse showbizz de laatste tien jaren ook aan vernieuwing en actualisering toe waren.
Het boek kwam tot stand door de jarenlange inzet, het niet-aflatend enthousiasme en de passie van Marcel Dickmans (°1956), met af en toe een tip van Marc Bungeneers (°1957), die het project in 1994 mee opstartte.
Het boek is verkrijgbaar bij de onlinewinkels: bol.com – standaardboekhandel.be – bookspot.be of via polemos.be-boekwinkel en kost 39 euro.
contact: marcel.dickmans@skynet.be / GSM: 0476/84.42.19

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *