Gerenoveerde grot is nieuwe stilteplek

HEIDE/KALMTHOUT – De Kade en Kon-Tiki, afdelingen van Heder, vangen aan de Missiehuislei in Heide-Kalmthout kinderen, jongeren en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking op. Zij wilden op hun domein graag de bestaande grot renoveren en inrichten als een stilteplek. Een plaats waar zowel gelovigen als niet-gelovigen even tot rust kunnen komen. De gemeente werkte hier graag aan mee.

In ere hersteld
“De gemeente ging graag in op het voorstel van De Kade en Kon-Tiki om de grot op hun domein aan de Missiehuislei in Heide-Kalmthout in ere te herstellen”, vertelt burgemeester Lukas Jacobs. “Vroeger lag de grot verscholen achter robuuste coniferen, maar die werden nu vervangen door lindebomen en lijsterbes. De meerpaal in het midden vormt een herdenkingsmonument. Wanneer één van de bewoners van De Kade sterft, hangen we hier voor hen een gedenkplaatje op. Door een heel stuk van het terrein voor de grot te verharden, is dit ook beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Van de oorspronkelijke zitbankjes die voor de grot stonden, kon de aannemer er twee hergebruiken. Er komen later nog nieuwe houten zitbankjes bij”, legt Luc Van Gils uit. Hij vertegenwoordigde Heder in de samenwerking met de gemeente.

De meerpaal in het midden vormt een herdenkingsmonument

Ingewijd in 1938
“De grot aan de Missiehuislei is een ‘imitatierots’ van Lourdes. We weten dat ze destijds door de firma Loos uit Essen werd gebouwd op vraag van de paters van Steyl. Zij volgden in 1932 de Benedictijnen op die eerst op deze site woonden”, vult historisch onderzoeker Jean Bastiaensen aan. “Op 23 mei 1937 werd de grot ingewijd door monseigneur Etienne Carton de Wiart, vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.”

Bedevaartsoord
“De grot had destijds meteen veel aantrek, ook van mensen buiten Kalmthout. Na Wereldoorlog II minderde dat, maar in mei 1958 zouden er toch nog meer dan 400 mensen hebben deelgenomen aan een bedevaart. Op de eerste zondag van mei en de laatste zondag van oktober vond er ieder jaar een bedevaart plaats aan de grot in de Missiehuislei”, weet Jean Bastiaensen.

Knooppunt
“Samen met De Kade en Kon-Tiki hopen we dat er opnieuw heel wat mensen, zowel van Kalmthout als van buiten onze gemeente, eens een kijkje komen nemen aan de grot. Ze ligt vlakbij wandelknooppunten 37 en 73 en fietsknooppunten 73 en 74. Een ideale stop tijdens een wandeling of fietstocht in deze buurt”, geeft burgemeester Lukas Jacobs nog mee.

De Kade – Kon Tiki (Heder), Missiehuislei 46, 2920 Kalmthout – 03 620 17 60

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.