Gemeente Kalmthout vraagt input om groen woonkarakter te beschermen

De gemeente Kalmthout wil het meest zuidelijke deel van de gemeente – het bosrijke gebied ten zuiden van de Heibloemlaan, Beauvoislaan en Heikantstraat – beschermen. Het werkt daarvoor aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan, kortweg een RUP. In dat plan wordt vastgelegd waar er al dan niet gebouwd kan worden in het gebied en hoe de ruimte ingericht en beheerd moet worden. Bewoners worden daarover geraadpleegd en kunnen zelf ook ideeën aanbrengen. Acteur en inwoner Frank Focketyn roept in een filmpje iedereen op ‘om zijn gedacht te zeggen’.

De zuidelijke rand van Kalmthout is een bosrijke, natuurlijke omgeving met grote percelen en ruime vrijstaande woningen en groene dreven. Door de ligging tussen de Kalmthoutse Heide en het Klein Schietveld vormt het woonbosgebied ook een belangrijke verbinding in het ecologische netwerk.

Gewaardeerde woonkwaliteit behouden
Maar de kenmerkende identiteit van het gebied staat onder druk. “We worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Het hele gebied is vandaag grotendeels verkaveld. Maar wat doen we met de resterende beboste woongebieden? Door richtlijnen op te stellen willen we de identiteit, de kwaliteit en de beleving van de omgeving en het publieke domein bewaren”, vertelt burgemeester Lukas Jacobs.

Het gemeentebestuur wil de ruimtelijke ontwikkeling in Woonbos II op een duurzame manier sturen. “Daarom maken we nu dit RUP. Het is het tweede bosrijke woongebied dat we zo omkaderen”, zegt Jef van den Bergh, schepen van Ruimtelijke Planning. “De eerste bewoners verlaten de vaak te groot geworden woningen en de nieuwe gezinnen zijn eerder kleiner en hebben andere woonwensen. Met duidelijke richtlijnen daarover kunnen we de mooie, groene leefruimte van de zuidelijke rand van de gemeente maximaal behouden en duidelijk afbakenen waar nieuwe bouwprojecten nog kunnen en waar niet.”

Participatietraject: zeg je gedacht!
Voordat een RUP definitief in werking treedt, doorloopt het een hele procedure. De eerste stap, de startnota, is nu gezet. In die startnota beschrijft de gemeente wat de doelstellingen en intenties zijn voor het gebied. “Er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen”, benadrukt Jef Van den Bergh. “We willen de bewoners betrekken bij de plannen en te weten komen wat ze belangrijk vinden en waar we rekening mee moeten houden.”
Acteur en Kalmthoutenaar Frank Focketyn roept alle inwoners op om hun stem te laten horen. Want tijdens een eerste publieke raadpleging, die loopt van 7 mei tot 5 juli, krijgt iedere inwoner de tijd om zich te informeren en om ‘zijn gedacht te zeggen’. Via een enquête kan iedereen zijn mening en opmerkingen aan het gemeentebestuur kenbaar maken. Reageren kan ook via mail of per brief aan het gemeentebestuur., krijgt iedere inwoner de tijd om zich te informeren en om ‘zijn gedacht te zeggen’. Via een enquête kan iedereen zijn mening en opmerkingen aan het gemeentebestuur kenbaar maken. Reageren kan ook via mail of per brief aan het gemeentebestuur.

Met een informatiefolder én een uitgebreide webpagina leer je wat er in de startnota staat.
Alle info op www.kalmthout.be/woonbos2

©Gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *