Geld uit de burgerbegroting gaat naar de aanleg van een buurttuintje op Leugenberg

Districtsschepen Mick De Maere (Open Vld) overhandigt symbolisch de 10.000 euro uit de burgerbegroting. Links Sandra Van Looy, directeur van de St.-Vincentschool. Op de bank districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) en de districtsschepenen Annemie Plompen (N-VA) en Fabienne Van Damme (Vooruit).

EKEREN – Voor de vierde editie van de burgerbegroting werden door de Ekerenaren 47 ideeën ingediend. De aanleg van een buurttuin op Leugenberg kreeg 189 stemmen en was meteen het winnend project. Initiatiefneemster Ineke Smet ziet de buurttuin als een ontmoetingsplaats en uitbreiding van het speeltuintje aan de Sint-Vincentschool.

De burgerbegroting is een project van het district waarbij Ekerenaren vanaf 16 jaar elk jaar 10.000 euro kunnen toewijzen aan voorstellen die door hen worden ingediend en die passen binnen de bevoegdheden van het district. In totaal werden 47 projecten ingediend, waarvan 9 voldeden aan een aantal voorwaarden. Ekerenaren vanaf 16 jaar konden op hun favoriete project stemmen.
“Op basis van het stemgedrag merken we dat de burgerbegroting leeft onder onze inwoners. Alle leeftijdscategorieën en wijken waren vertegenwoordigd”, zegt districtsschepen Mick De Maere (Open Vld). “Het aantal stemmers lag voor deze editie wel iets lager dan het recordaantal in 2023. We ontvingen 633 correcte stemmen, waarvan 189 voor het winnende idee. De jongste stemmer was 16 jaar, de oudste 87 jaar.”

Ideale plek
Het toekomstig buurttuintje ligt achter de Sint-Vincentschool op Leugenberg en is een ideale plek om een praatje te maken terwijl kinderen hier ongehinderd kunnen spelen”, zegt Ineke Smet. Ineke wist haar project grondig te motiveren. “Het planten van bomen en ander groen dragen bij aan de biodiversiteit en biedt habitat voor diverse diersoorten.” Volgens Ineke kan een buurttuin dienen als levende leerschool waar kinderen en volwassenen meer kunnen leren over de natuur, tuinieren en duurzaamheid.
Het district werkt verder samen met Ineke en de groendienst aan het ontwerp. “Mijn buurman is tuinarchitect en kan een handje helpen”, laat Ineke weten. De aanleg is voor later in het jaar, tijdens het plantseizoen. (mw)

“Het terrein achter de Sint-Vincentschool is een ideale plek voor een buurttuintje”, dacht Ineke Smet.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *