Geen asbest vrijgekomen door de bedrijfsbrand in Laageind

STABROEK – Zondag 9 augustus kwam in opdracht van burgemeester Rik Frans een gespecialiseerde firma ter plaatse om grondstalen te nemen. Na laboresultaat en de eerste vaststellingen op de betrokken site in het Laageind te Stabroek is er enkel een beperkte asbestverontreiniging vastgesteld op het bedrijf (de brandlocatie), maar er kon geen asbestverontreiniging vastgesteld worden in de directe omgeving van het bedrijf.

De afgebrande loodsen hadden geen asbesthoudende dakbedekking. De rookpluim kon dus geen asbest bevatten. Enkel een afdak achteraan de loodsen heeft wel een asbesthoudende dakbekleding. Deze is enkele beschadigd door het omvallen van de achterste gevel van de grote loods. De asbestverontreiniging betreft hier asbesthoudende stukken/materiaal van het ingestorte dak en situeert zich integraal aan deze loods. De eigenaar wordt nu opgedragen een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf aan te stellen dat op een veilige en zorgvuldige manier de site zal opruimen. De gebouwen zijn instabiel, hier zijn stabiliseringswerken nodig of dienen afgebroken te worden. In afwachting van de verdere handelingen van de eigenaar blijft een veiligheidsperimeter ingesteld op de bedrijfslocatie.

De gevaarlijkste stoffen (oa. reinigingsmiddelen) in de loodsen zijn volledig mee opgebrand. In de lucht treedt er verdunning op. Er zijn geen nadelige effecten voor de gezondheid. De hulpdiensten hebben zaterdag verschillende metingen uitgevoerd op diverse locaties. Er werden geen abnormale waarden gemeten op de begane grond. Gezonde rook bestaat echter niet, vandaar dat we uit voorzorg hebben opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen om de gevolgen van de rook- en geurhinder in huis te beperken. Nadien is verluchten van de woning aangewezen.

De chemische producten aanwezig in de loodsen zijn volledig mee opgebrand. Er zijn geen nadelige effecten voor de gezondheid. De hulpdiensten hebben zaterdag verschillende metingen uitgevoerd op diverse locaties. Er werden geen abnormale waarden gemeten op de begane grond. Gezonde rook bestaat echter niet, vandaar dat we hebben opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen om de gevolgen van de rook- en geurhinder in een woning te beperken.

Er stelt zich ook geen probleem om groenten uit de tuin te consumeren, wij raden wel aan om de groenten zeer grondig te spoelen. Dit zal eventuele roetneerslag verwijderen. Deze roetneerslag dringt niet in de groenten.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder