Ganzenrijders klaar voor vijf weken strijd naar eeuwige roem

Keizer Maarten Gabriëls

POLDER – Eindelijk! Voor het eerst sinds 2019 krijgen we nog eens vijf weken de strijd naar eeuwige roem in het Ganzenrijden! Traditiegetrouw openen de Lollemannen van Berendrecht en de Veteranen van Zandvliet de ganzenrijdersperiode op zaterdag 26 februari. Toch is het vooral uitkijken naar zondag 3 april, wanneer er een opvolger wordt gezocht voor de keizer van 2019, Maarten Gabriëls, op de Botermarkt in Zandvliet.

Waarom het al sinds 2019 geleden is dat we nog eens een volledige ganzenrijdersperiode gekend hebben, weet u ondertussen al. De Oude Gans van Berendrecht, de Gansrijders van Hoevenen en het Keizerschap konden in 2020 helaas niet doorgaan. Een jaar later moesten alle verenigingen alles afblazen, alleen in september kroonden Hoevenen en Stabroek een nieuwe koning. Dus krijgen we voor het eerst sinds 2019 een volledige ganzenrijdersperiode.

Zaterdag 26 februari rijden Berendrecht en Zandvliet. De Lollemannen van Berendrecht zoeken op ‘t Ganzenhof een opvolger voor wijlen Peter Rubenska. Op de Botermarkt in Zandvliet zal Marcel Paardekam voor de achtste keer zijn kroon doorgeven aan de nieuwe koning van de Veteranen. Een dag later zoeken we bij de Nieuwe Gans van Berendrecht een opvolger voor Vincent Koch en bij de Jonge Ruiters in Zandvliet zal Roel Gabriëls zijn titel verdedigen.

Twee weken later is het in Lillo en Ekeren te doen. In 2020 pakte Joppe Vranken zijn tweede koningstitel bij de Lustige Gans in Ekeren. Die titel mag hij op zondag 13 maart weer verdedigen. Een paar dorpen verder zoeken we bij de Ware Gans van Lillo dan weer een opvolger voor Tibo Maes. Hij werd in 2020 als laatste koning gekroond, voor corona uitbrak.

De Oude Gans van Berendrecht wacht al het langste op een nieuwe koning. In 2019 trok David Cleynhens de ganzenkop, maar in 2020 en 2021 werd er niet gereden. Op zondag 20 maart, na bijna drie jaar, wordt er opnieuw een opvolger gezocht. De Koninklijke Ganzenrijders van Stabroek kregen dan weer in oktober een nieuwe koning met Lars Jongenelen. Op 20 maart mag hij die titel verdedigen.

Ook de Gansrijders van Hoevenen hebben nog niet lang geleden een koning gekroond. In september werd Dave Matthysen voor een eerste keer koning. Op zondag 27 maart, traditioneel de laatste zondag voor het Keizerschap, wordt zijn opvolger gezocht in Hoevenen. De apotheose van het ganzenrijden vindt plaats op zondag 3 april. Dan zoeken we op de Botermarkt van Zandvliet een nieuwe keizer, die de kroon mag overnemen van Maarten Gabriëls.

Bekijk hieronder het overzicht en de trailer voor het Keizerschap van zondag 3 april.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder