Ganzengekte gaat van start


Iets waar velen naar uitkijken (of misschien ook niet) is het jaarlijks gansrijden in onze streek. Dit weekend gaan de gansrijders op zoek naar de koningskroon en mantel. Een overzicht.
Berendrecht
Nieuwe Gans Berendrecht
-Zaterdag 10 februari komt een gedeelte van de ruiters bijeen om 8 u.45 op de hoeve Simons aan de Oud Broeksestraat in de Opstalpolder. Vertrek een uur later. Een ander gedeelte van de Lollemannen verzamelt op de hoeve De Schutter in de Noordlandpolder aan de Conterscherp om 8 u. 30. Vertrek naar de Solftplaats te Berendrecht om 9 u. 30. De wagen met de muzikanten is aan het Ganzenhof om 9 u. 15, waar het vertrek naar café Voetballokaal plaatsvindt. Het voetvolk komt om 9 u.50 bijeen aan café Voetballokaal. De hele stoet gaat vervolgens naar café De Sportduif op het Solft voor het uithalen van koning 2017 Dave Thys. Nadien worden nog bezocht de cafés Molengeest en De Koerel. Na een bezoek aan de kantine van Berendrecht Sport begint het gansrijden om half drie op de Solftplaats. Na het kronen van de nieuwe koning gaat het onder begeleiding van de muzikanten, naar het Ganzenhof om de koning te vieren.
-Zondag 11 februari gebeurt het klaarmaken van de paarden op dezelfde plaatsen en uren als bovenstaand (hoeve Simons en Neerhoeve De Schutter). Voetvolk, ganzenwagen, doktoorssjees, muzikanten en paarden komen bijeen om 9 u. 45 aan het Ganzenhof waar de stoet vertrekt om 10 u.10 naar de Hoeve Koch. Daar wordt om 10 u.30 uittredend koning Vincent Koch uitgehaald. Na een uurtje vertrek voor een rondtocht langs de cafés Molengeest, Sportduif en Voetballokaal. Het gansrijden start om halfdrie op het Solft. De nieuwe koning van de Nieuwe Gans zal na zijn kroning begeleid worden naar het Ganzenhof om daar gevierd te worden.
 Vermaak na Arbeid Zandvliet
-Zaterdag 10 februari komen de Veteranen van de gansrijdersmaatschappij Vermaak na Arbeid om 9.30 uur bijeen aan de Botermarkt, waar zij stipt om 10 vertrekken richting koning Marcel Paardekam. Via de Steenovenstraat gaat het richting Antwerpsebaan, Putsebaan, De Keyserhoeve naar De Dry Claveren waar er wordt gegeten. Om 13:30 uur vertrekken de ruiters naar de Evenementenhal in het Armenstraatje waar iedereen van de maatschappij verzameld.  Vandaar uit gaat het rond 14 uur richting Botermarkt waar omstreeks 14:30 uur het gansrijden plaatsvindt. Na het kronen van de nieuwe koning zal de koning gevierd worden in het Vredehof en in  De Dry Claveren.
-Zondag is het de beurt aan de Jonge Ruiters van Vermaak na Arbeid. Zij komen bijeen aan de Botermarkt waar zij om 10 uur vertrekken naar uittredend koning Nick Paardekam. Via de Antwerpsebaan, Monnikenhofstraat wordt er halt gehouden aan de kantine van Berendrecht Sport. Nadien trekken de ruiters naar het Vredehof, voor een maaltijd. Alle ruiters en gevolg komen rond 14.30 bijeen aan de Evenementenhal in het Armenstraatje en vertrekken naar de Botermarkt voor het gansrijden dat start rond 15 uur.  De nieuwe koning zal gevierd worden in het Vredehof en het Gildenhuis.
Koninklijke Gansrijders Stabroek
Op zondag 11 februari gaan de ruiters van de Koninklijke Gansrijdersmaatschappij Stabroek op zoek naar de nieuwe koning 2018. De ruiters verzamelen op de hoeve Brouwers, Dorpsstraat te Stabroek. Om 9.30 uur vertrekken zij via Sportweg naar de 1ste stop bij chalet Tennis. Vervolgens via Dorpsstraat, Hoogeind (De Neus), Plantinlaan naar de Croone in Putte. Vandaar uit via de Puttestraat, Ertbrandstraat, Waterstraat naar de Polderruiters, waar een broodjesmaaltijd en soep genuttigd wordt. Rond 13 uur vertrek richting ’t Zwart Schaap en de Muziekmolen in de Binnenpad waar de stoet gevormd wordt. Samen met de Koninklijke Fanfare Verbroedering op kop vertrekt de stoet om 14.30 uur naar de Dorpsstraat. Aanvang gansrijden om 14.45 uur. De nieuwe koning zal gevierd worden in de Rosmolen.
Dinsdagavond met carnaval wordt de nieuwe koning 2018 gevierd in de Stabroekse cafés.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *