Fotogalerie te Lillo hangt heerlijk eten tegen de muur

De jongste maanden verlieten heel wat Lillonaars het Scheldedorpje. Het is lang geleden dat er nog eens nieuwe inwoners bijkwamen. Marijke Vernimmen en Willem Defijn brengen er verandering in. Zij wonen nu in de vroegere frituur aan de Tolhuisstraat. Het frituurtje werd een fotogalerie. Eten kan je er niet meer kopen, maar toeval of niet, het onderwerp van de eerste fototentoonstelling in de galerie brengt eten in al zijn kleurenpracht tot leven.
Lillo – Marijke groeide op in Wilrijk, maar kwam geregeld met haar ouders naar Lillo. Willem leerde het Scheldedorpje kennen dankzij zijn Brusselse grootvader. “Hij was een scheepsspotter en kon urenlang aan de Schelde-oever naar de passerende schepen kijken. Ik was gefascineerd door dit kleine dorpje en droomde ervan hier later ooit te wonen. Mijn droom is uitgekomen”, stelt Willem vast.
Food-fotograaf
“Wanneer we ‘s avonds naar hier komen en we rijden Lillo binnen over de kasseiweg en zien de ganzen die ons verwelkomen, dan hebben we echt het gevoel thuis te komen.” Marijke en Willem komen aan de kost als fotograaf voor interieurbouwers. Het is dus niet zo verwonderlijk, dat ze de oude frituur ombouwden tot een leuke fotogalerie. “Het is de bedoeling dat we hier wisselende fototentoonstellingen organiseren. Uiteraard zijn dan de werken te koop, maar we vinden het zeker zo leuk wanneer mensen gewoon komen kijken”, onderstreept Willem. De werken van de gerenommeerde food-fotograaf Joris Luyten openen de fotogalerie. Als je de galerie binnenkomt, word je overvallen door de schoonheid en de kleurenpracht van zijn foto’s : een aardappelschil, een cocktail, kortweg eten en drinken zoals je het nog nooit zag.  “Joris beschikt over een indrukwekkend portofolio. Er is bijna geen land in de wereld waar nog geen foto’s van hem zijn gepubliceerd. Logisch dat hij al heel wat awards en prijzen in de wacht heeft kunnen slepen”, legt Marijke uit.
Frank Raes
De volgend in de rij is sportjournalist Frank Raes. “In het tijdschrift Goedele zagen we onlangs enkele foto’s van Frank. We waren verbaasd door zijn veelzijdigheid als fotograaf. En meteen hadden we onze volgende gast voor onze tentoonstelling : een bekende kop en goede foto’s. Meer moet dat niet zijn”, legt Marijke uit. Het koppel droomt ervan om Lillo te laten uitgroeien tot een soort kunstdorp. “We zouden blij zijn als er in Lillo nog enkele collega’s bij zouden komen.” Fotografie zit het duo in de genen. Het is dus logisch dat je bij hen ook terecht kan voor het maken van reportages of portretfotografie.
Try-out
Tijdens Music For Life hield de VRT-nieuwsdienst een E-bay-veiling. “Ons bod haalde het net niet, daarom presenteren wij in de fotogalerie een try-out. Onder meer Trui De Maré, Sofie De Meyer, Lise Bridts brengen ten velde ‘Het nieuws door een geestige bril’. “Het is humoristisch optreden met licht verteerbaar woordplezier, columns, proza, imitaties, gedichten en knipogen naar nieuws en actuele toestanden”, zegt Marijke. Op zaterdag 2 april om 17 uur, toegang is gratis, maar er staat een mandje waarvan de inhoud in december wordt gestort in de schuif van Music For Life 2011.

Kaarsen
In een hoekje van de galerie staan kaarsen in uiteenlopende vormen en kleuren. “Die kaarsen zijn gemaakt door mijn zoon Koen. Die woont en werkt in Nederland en houdt zich in zijn vrije tijd bezig met het gieten van kaarsen. Daarom dit kaarsenhoekje”, legt Willem uit.

Info : www. fotogalerieVernimmen.eu

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *