Folklore van Hanske Knap bedreigd

Zandvlietse Knappers zouden niet meer uittrekken op Verloren Maandag

De kans is groot dat de oeroude folklore van Hanske Knap een klap krijgt en dat de Zandvlietse Knappers op Verloren Maandag niet meer uittrekken. Zij gingen vorig jaar voor de 25ste maal door de dorpen en reeds toen was er sprake van dat er geen verder ‘optreden’ meer zou volgen. Louis Cloots de baas van ’t Blauwhoeveke heeft van zijn medeknappers geen nieuws meer gehoord en dat laat weinig goeds vermoeden. ‘Wij zijn vorig jaar in schoonheid geëindigd’, zegt hij. Spijtig want de groep vormde de meest oorspronkelijke uitgave van  deze Polderse folklore.

Hanske Knap is inderdaad een oeroud volkskundig gebruik in de Polderdorpen. De figuur verbeeldt een soort van trol. Vroeger was hij gekleed in konijnenvellen of een schapenvacht. De begeleider met zwartgemaakt gezicht, sloeg hem met een ‘bessem’ op de rug en zong het liedje van Hanske Knap.

Klomp

De  Zandvlietse Knappers gingen gekleed in een ‘zippeke’, een gestreept ‘vestje’. Ze droegen zoals vroeger een ‘Hans’ in de hand. Dat is een klomp waarvan de kap is afgezaagd en opnieuw bevestigd met enkele leren stukjes. Met een touwtje kan men de Hans doen klepperen, terwijl het liedje wordt gezongen: ‘Hanske Knap van alle stuiverkes…’ Er worden ook enkele muziekinstrumenten gebruikt zoals een saxofoon
en een trekzak. Een rommelpot ontbrak zelden.

25 jaar
De Polderknappers vierden in 2012 hun 25-jarig bestaan vieren. Ze lieten voor die gelegenheid een speciale plakbrief maken onder de titel ‘Blauw Hoeveke’. Zij stonden met hun kruiwagen met spijs en drank, en elk een Hans in de hand, afgebeeld voor de legendarische herberg. Onder de foto werd in onvervalst ‘Zaafliets’ uitleg gegeven over het volksgebruik en over het programma van de (feest)dag.

Bijnamen

En ze tekenden met hun bijnamen: Frank van Sjel van de Gul, Corri van Arjet van Louwie van Weutere, Lejo van Sej van Sjoarel van de Rwoeije, Dejke van Daai, Lewejke van Corri van Jappe de Staamper en Monique van Leweij van Zjaw van Meij van Betschjes. De Knappers startten ‘s morgens rond 8 uur in de Volle Ton waar ze spek met eieren aten en trokken dan door Zandvliet en Berendrecht op ronde. Hun tocht eindigde in het Blauwhoeveke, waar dus ‘s avonds iedereen welkom was voor een drink.(sdl)

foto: vorig jaar poseerden de Knappers nog in volle glorie voor ’t Blauwhoeveke

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *