Feestelijk eindejaarsvuurwerk op de Schelde luidt 2012 in

Op zaterdag 31 december zet de stad Antwerpen om middernacht 2012 stralend in met het traditionele vuurwerk. Het vuurwerk wordt dit jaar afgestoken op de Schelde ter hoogte van het Zuiderterras. Daarvoor kunnen bezoekers,van 20 uur tot 1 uur, genieten van een uniek lichtspektakel op de Grote Markt.

Lichtspektakel Vuurvogel
Op zaterdag 31 december kunnen bezoekers tussen 20 en 1 uur genieten van een lichtspektal in 3D op de Grote Markt. Op de gevel van de stadswinkel wordt een universeel verhaal uitgebeeld over oud en nieuw. Een vuurvogel zet tegen de achtergrond van een feeërieke ijswereld de Grote Markt in vuur en vlam om daarna herboren te worden. Het spektakel wordt een aantal keer herhaald.

Eindejaarsvuurwerk
Net zoals de voorgaande jaren luidt de stad Antwerpen om middernacht het nieuwe jaar in met een vuurwerk. Dat wordt dit jaar afgeschoten op de Schelde ter hoogte van het Zuiderterras. Vanaf middernacht schittert de Antwerpse hemel 20 minuten lang. Alles is perfect te zien en te horen op beide oevers (kijkplaatsen: Scheldekaaien van de Cockerillkaai tot de Plantinkaai, het wandelterras Zuiderterras, Linkeroever, Hogere Zeevaartschool, Oosterweel…).
De vuurwerkmeesters Vangelabbeek zijn sinds 21 december bezig met de voorbereidingen van het vuurwerk. Resultaat: een feestelijke show die de toeschouwers zal verbazen vanaf het moment dat de eerste pijl wordt afgeschoten. Het vuurwerk wordt afgeschoten op een soundtrack van hedendaagse muziek. Voor personen met een belemmering zijn plaatsen voorzien op de busparking, naast het café Zuiderterras.

Niet zelf meedoen

Vuurwerk geeft een feestelijk tintje aan het nieuwe jaar en daarom zullen sommige toeschouwers misschien zelf willen meedoen. De stad wil de burgers er echter op wijzen dat ze zelf geen vuurwerk mogen meebrengen. Deze maatregel wordt genomen om de veiligheid te waarborgen. Wanneer de politie toch mensen met vuurwerk ziet, zal het in beslag genomen worden.

Parkeren
Om het evenement vlot te laten verlopen moeten de Scheldekaaien (achter de waterkeringsmuur) vanaf de overdekte parking aan hangar 18 tot Fortuinstraat volledig parkeervrij zijn vanaf 12 uur op zaterdag 31 december tot 2 uur op zondag 1 januari. Er zal ook een parkeerverbod gelden op de busparking (S19b), gelegen aan het Zuiderterras vanaf 9 uur op zaterdag 31 december 2011 tot 2 uur op 1 januari 2012. Alternatieve parking voor bussen is de Cockerillkaai.

Voetgangers
De voetgangers komende van omgeving Grote Markt kunnen het best via de Hoogstraat naar de Scheldekaaien afzakken. Het openbaar vervoer van De Lijn en het doorgaand verkeer op de Scheldekaaien blijven rijden tot 23 uur en worden slechts opgehouden als het voetgangersverkeer op de Scheldekaaien in gevaar wordt gebracht. De chauffeurs van De Lijn worden aangespoord om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. De Scheldekaaien zullen vanaf 23.30 uur afgesloten worden voor alle verkeer vanaf de Sint-Pietersvliet tot de Scheldestraat tot na het beëindigen van de opkuis van de Scheldekaaien door stads- en buurtonderhoud.

Scheepvaart
Ook voor het scheepvaartverkeer op de Schelde zijn er gevolgen. Voor de scheepvaart wordt een veiligheidszone ingesteld: het scheepvaartverkeer wordt door vaartuigen van de scheepvaartpolitie op 31 december ontruimd vanaf 23 uur en gestremd vanaf 23.30 uur tot afkondiging einde vuurwerk om ongeveer 1 uur. Er geldt een afmeer- en aanmeerverbod over een afstand van 1,5 km tussen de Cockerillkaai (kaai 15) en kaai 25 (Margueriedok).
Meer informatie op www.winterinantwerpen.be .

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *