Extra versterking voor strategische samenwerking rond de Antitankgracht


Regionaal Landschap de Voorkempen ontvangt voor het project ‘Antitankgracht naar een robuuste ruggengraat in de Voorkempen’ een bedrag van 67.000 euro van de provincie Antwerpen om te investeren in de Antitankgracht en haar omgeving.

De samenwerking heeft als doel conflicten en missing links in het wandel-, fiets- en ruiternetwerk weg te werken en de aantrekkingskracht van de Antitankgracht en de omliggende natuur- en bosgebieden te vergroten als ecologische hotspot. Regionaal Landschap de Voorkempen staat in voor de coördinatie van het ambitieuze project.

Provincie Antwerpen zet zich al langer in voor de realisatie van functionele ecologische netwerken en maakt voor het project ‘Antitankgracht naar een robuuste ruggengraat in de Voorkempen’ een bedrag van 67.000 euro vrij. Naast de provincie en het Regionaal Landschap zijn de gemeenten Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Brecht, Schilde en Ranst, de Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap Natuur en Bos, Agentschap Onroerend Erfgoed, Natuurpunt, Groenrand betrokken partij. Het opzet is om het netwerk nog uit te breiden.

De 33 km lange Antitankgracht loopt doorheen het diverse en gevarieerde Voorkempens landschap. Fauna en flora benutten de langgerekte vorm van de Antitankgracht om te bewegen tussen verschillende natuurgebieden. En ook recreanten maken handig gebruik van deze verbinding, aan de hand van de recreatieve infrastructuur.

De Antitankgracht is sinds 1994 het langste beschermd cultuurhistorisch landschap van Vlaanderen. De gracht verbindt het Albertkanaal in Ranst met de Schelde in Stabroek en had als doel Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval. Vanzelfsprekend herbergen de Antitankgracht en haar omgeving heel wat militair erfgoed. De otter, die in de jaren tachtig nog uitgestorven werd verklaard voor Vlaanderen, liet zich hier al zien.

Copyright: provincie Antwerpen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *