Essen zet internationale relaties in de kijker


Geslaagde inhuldiging Vriendschapswijzer
Op zaterdag 30 april 2011 stelde het gemeentebestuur van Essen de Vriendschapswijzer voor. Het beeld is volledig opgetrokken uit gerecycleerd materiaal.  De vier pijlers wijzen elk naar een gemeente waarmee Essen verbroederd is.
Als grensgemeente hebben de internationale relaties een bijzondere betekenis voor Essen. Essen telt vier Nederlandse en slechts één  Belgische buurgemeente. De gemeente werkt en leeft over de landsgrenzen heen. Een uitbreiding van de buitenlandse contacten was een logisch gevolg. 

Bij de officiële inhuldiging bracht de Sint-Sebastiaansgilde verschillende traditionele dansen. Harmonie Essentia begeleidde de voorstelling van de wijzer met muziek. Rond drie uur ‘s middags trokken de ambassadeurs van Tsjechië en Slovakije en een delegatie uit Duitsland en Zuid-Afrika de doeken weg die rond het beeld stonden opgespannen. Vervolgens legde kunstenaar Rudi Devoght uit Kapellen vol passie uit hoe zijn werk tot stand was gekomen.
Inwoners en bezoekers van Essen kunnen aan de Vriendschapswijzer uitrusten op een van de bankjes aan een mooi aangelegd perkje. Op een informatiebord naast het beeld komen ze alles te weten over de vriendschapsbanden die Essen heeft met zijn vier partnersteden.
Essen-Oldenburg
Sinds 1967 bestaat er een officiële jumelage – vriendschapsakkoord – tussen Essen en naamgenoot Essen-Oldenburg in Duitsland. De toenmalige burgemeester Herman Suykerbuyk zocht toenadering en bouwde een partnerschap uit.
Hradištko
In 1995 nodigde de brandweer van Hradištko, vlakbij Praag in Tsjechië, de brandweer van Essen uit ter ere van haar 90-jarig bestaan. De brandweerkorpsen startten de uitwisseling op en onderhouden een regelmatig contact. In 2002 keurde de gemeenteraad de officiële vriendschapsband met Hradištko goed.
Žilina

De jumelage met Žilina, Slovakije, ontstond uit een culturele en muzikale uitwisseling tussen het Wildertse koor ‘Zing met ons’ en het Slovaakse koor Ždz Odborárik. De koren treden regelmatig op in de partnerstad. Het vriendschapsakkoord werd officieel erkend in 2002.
Witzenberg
De stedenband met Witzenberg vertrekt vanuit een ander oogpunt dan de Europese vriendschapsakkoorden. Het doel van de stedenband is ontwikkelingssamenwerking en capaciteitsopbouw van het lokale bestuur in het Zuiden. De band ontstond na contact tussen de gemeentesecretarissen en werd officieel erkend in 2002. De Vriendschapswijzer symboliseert de band met deze vier partnersteden.

Meer informatie:     
Internationale Samenwerking, 03 670 01 40 –   internationaal@essen.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *