Erfgoeddag maakt school: Het onderwijs in Sint-Mariaburg

Gibo, Annadreef – Klasfoto met MeesterJochems

MARIABURG/EKEREN – Voor de twintigste keer staat in Vlaanderen en Brussel Erfgoeddag op de kalender. Zondag 24 april krijgt onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school’ het onderwijs alle aandacht. Het Heemkundig Documentatiecentrum van de Wijkwerking Mariaburg werkt daar in samenwerking met 252cc Cultuurcentrum Ekeren aan mee. Van 10 tot 17 uur is iedereen welkom in het Wijkcentrum Nieuw Kwartier, Van de Weyngaertplein 38, Ekeren.
Aan de ramen kan men al enkele weken groepsfoto’s van de verschillende Mariaburgse scholen bekijken en – mogelijk – personen herkennen. Binnen in het Wijkcentrum wordt met vele foto’s en documenten, plus een powerpointpresentatie getoond hoe het onderwijs in de wijk georganiseerd werd: aanvankelijk aan het Mariaplein, in de Schoolstraat (nu Karel De Wintstraat) en de Boskapellei. Later in de Schriek en de Frans Standaertlei. Vlak voor WO II ook in de Jacobuslei en de Annadreef. Na WO II kwamen daarbij de Naai- en Snijschool in de Bist, de Steinerschool in kasteel Van den Bussche en vervolgens de Zwemdoklei, en de Tekenacademie in het Antverpiagebouw.
Wie daarover graag al wat meer opsteekt, kan in ons boek ‘Metamorfose’ het hoofdstuk ‘Van in de papklas – Onderwijs in de eigen wijk’ van blz 71 tot 79 al heel wat foto’s bekijken en namen van leerkrachten en leerlingen vernemen.

Ook scholen zijn welkom
Speciaal aan Erfgoeddag 2022 is dat de aansluitende week (25 – 29 april) ook scholen welkom zijn in het Wijkcentrum. Bedoeling is dat de leerlingen kunnen kennis maken met het plaatselijk erfgoed. In afspraak met de verantwoordelijken van het Wijkcentrum kunnen bezoeken gepland worden waarbij de leerlingen onder begeleiding kunnen zien en horen welke schat aan documentatie over Sint-Mariaburg beschikbaar is.

Info: Walter Lauriks, walter.lauriks@telenet.be, 03 664 33 96 – Ludo Van Bouwel, hippopress@outlook.com, 03 605 73 61

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.