Eigen coronatestpunt voor polderdorpen

Hoevenen – In Hoevenen opende maandagmiddag10 augustus een coronatestpunt voor wie in Stabroek of het polderdistrict woont. Het staat enkel open voor wie via de huisarts wordt doorverwezen. Anderen die zich willen laten testen worden verwezen naar het coronatestdorp in Antwerpen Oost.

Begin deze maand verhuisde de gemeente enkele klascontainers naar de parking van de Blokwegvelden in de Kerkstraat in Hoevenen. Amper een week later functioneren de containers als coronatestpunt voor de polderdorpen.  Het initiatief om in Stabroek een coronatestpunt te maken gebeurde op vraag van de lokale huisartsenkring MediNet BeZaLiSt.

Cathleen Gavel : “Alleen patiënten die zijn doorverwezen door hun huisarts kunnen hier terecht. Dat wil zeggen dat het mensen zijn met klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting. Wanneer iemand in contact is gekomen met een besmette persoon, wordt zijn of haar bubbel ook hier getest. Afspraken om hier naartoe te komen lopen dus via de huisarts. Die maakt een afspraak, verwittigt ons en zo weten we hoeveel mensen op een dag hier naartoe komen. We rekenen tien minuten voor een coronatest. Want naast het afnemen zelf, moet ook het staal worden klaargemaakt voor vervoer en moet de nodige administratie gebeuren.”

Nu de polderbewoners een testpunt vlakbij hebben, wordt ook vermeden dat ze zich naar Antwerpen Oost of Merksem moeten verplaatsen. Met het openbaar vervoer is dat niet altijd even gemakkelijk. “We kunnen de mensen ook niet naar een rood gebied sturen, dat is tegen alle coronalogica in”, aldus nog Cathleen Gavel.

Ondertussen loopt de temperatuur in het testpunt op tot boven de dertig. Cathleen is ingepakt in haar beschermingskledij, wat ook nodig is. “In de container is ook een douche geïnstalleerd en er staat een koelkastje. Met deze temperaturen is ook een fris voetpad een extra hulpmiddel.”

Het coronatestpunt werkt in een beginfase met een halvedagsysteem. “Dat kan worden uitbreid naar een volledige dag en indien nodig kunnen we de capaciteit nog een verdubbelen ook. Op een halve dag kunnen we een twintigtal testen afnemen”, aldus nog Cathleen Gavel. Er wordt begonnen met ’s namiddags te testen. “Dat heeft het voordeel dat de patiënten die ’s voormiddags nog naar hun huisarts gaan omdat ze klachten hebben nog op dezelfde dag naar hier kunnen komen om getest te worden. Veel vlugger kan niet en dat is goed. Of er al dan niet een toeloop komt, kan ik nu niet zeggen. Dat hangt onder meer af van hoe het zal zitten met zij die terug komen uit vakantie”, aldus nog Cathleen Gavel.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *