Eetcafé in schaduw eeuwenoude Buitenmolen


 

Berendrecht – Vlak naast de Buitenmolen in Berendrecht slaat openen Kathy Dhooghe (40) en Mike De Cock (47) woensdag 17 juli Eetcafé De Molen.
Mike De Cock groeide op in Zandvliet en kent de poldermentaliteit als geen ander. Samen met Kathy Dhooghe timmerde hij de voorbije jaren aan een stevige horecaervaring. “De voorbije twee jaar houden we een bruin café open aan de Ten Eekhovelei in Deurne. Ten Eik is een kroeg met een stevig vast cliënteel, dat al wel wat leeftijd heeft. Verjonging zit er niet meteen aan te komen en dus kijken Kathy en ik al een tijdje uit naar aanvullende alternatieven”, legt Mike De Cock uit.
“Op bezoek bij mijn zus in Zandvliet vertelde ze ons dat de molen leeg stond. Zij stelde ons voor om eens creatief na te denken om daar een horecazaak te beginnen. Ze argumenteerde terecht dat er in het polderdistrict naast enkele klasse restaurants en frituren er bijna geen andere gelegenheden zijn waar je terecht kan voor de alledaagse keuken. Via google maakten we kennis met de enige stenen buitenmolen in de regio en meteen zagen we wel wat mogelijkheden. Dan volgde een plaats bezoek en begonnen we na te denken over de mogelijkheden. Zo groeide een stevig basisplan waarmee we naar de eigenaar Luc Van Thillo trokken. Die zag er meteen wel wat en nu staan we vlak voor de opening van Eetcafé De Molen”, aldus nog Mike De Cock.
“Als je een horecazaak uitbaat, mag je niet wachten tot er klanten komen. Je moet actief zijn, initiatief nemen en toekomstgericht denken. De vorige uitbaters hebben een fraaie minigolf aangelegd in de schaduw van de molen. Een van de eerste zaken die we deden, was die minigolf verfraaien. Het terras werd aantrekkelijker gemaakt en we zorgden voor extra vakantiegevoel door een strand met ligstoelen te creëren. Ook binnenin is er stevig wat veranderd”, vult Kathy Dhooghe aan.
Het koppel mikt overdag zeker op fiets- en wandeltoeristen en ook op grotere groepen en schoolbezoeken. In samenwerking met molenaar Jorn Cloots werken ze aan een project waarbij de molen een zondag per maand draait. “Dat koppelen we aan een lekkere en betaalbare maaltijd. Op de menukaart komt alledaagse kost. Nergens in het polderdistrict kan je op zondag terecht voor een ontbijt. Wij gaan dat wel aanbieden”, aldus nog Mike De Cock.
De Buitenmolen werd in 1822 op initiatief van molenaar Joannes Lamberechts door de Berendrechtse aannemer Jacob Royers gebouwd. In 1936 werd de molen uitgerust met een dieselmotor met maalstenen en hij was tot 1947 in bedrijf. Daarna begon het verval. In 1981 werd de molen een beschermd monument en onderdeel van een beschermd dorpsgezicht. Dat jaar werd hij verkocht aan bakker Antoon Verbraak, die de molen restaureerde. Sinds 1996 maalde de molen opnieuw, maar dan overleed Toon Verbraak. In 2003 en 2004 maalde vrijwillige molenaar Michael Jordan graan voor diervoeder en consumptie. De molen veranderde verschillende keren van eigenaar tot hij in juli 2014 terecht kwam bij de huidige eigenaars Luc Van Thillo en Katrien Van Rooy. Sedert 25 mei 2015 wordt er opnieuw gemalen. Info : www.buitenmolen.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *