Eerste minister Elio Di Rupo brengt bezoek aan haven van Antwerpen

Op vrijdag 25 mei bracht eerste minister Elio Di Rupo een bezoek aan de haven van Antwerpen. De premier kreeg een toelichting over de werking van het Havenbedrijf, bezocht de Home Terminal van rederij MSC aan het Delwaidedok en sloot zijn verkenning van de Antwerpse haven omstreeks 17.30 uur af met een tochtje op het water.

De haven van Antwerpen levert een belangrijke toegevoegde waarde aan het BBP van ons land. Ze is goed voor ruim 17 miljard euro en stelt bovendien ruim 150.000 mensen te werk. Daarmee is de haven een van de grootste werkgevers van ons land. Om ervoor te zorgen dat de Antwerpse haven de motor van de economie kan blijven, is het noodzakelijk dat een aantal voorwaarden, niet alleen op het Vlaamse bestuursniveau, maar zeker ook op het federale, goed worden ingevuld. Een performant werkende douane, een concurrentieel aanbod van havenarbeid, maar bijvoorbeeld ook een sterk uitgebouwd spoornetwerk naar het achterland –in de vorm van een tweede spoortoegang tot de haven en de reactivering van de IJzeren Rijn – zijn cruciaal  om de toekomst van de haven niet te hypothekeren.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is sinds 1997 een autonoom gemeentebedrijf van de stad Antwerpen en is als het ware de regisseur van de Antwerpse haven, de tweede grootste haven van Europa. De 1.650 medewerkers van het Havenbedrijf staan onder meer in voor de modernisering en het onderhoud van de haveninfrastructuur, het ter beschikking stellen van vlot- en walkranen, de bediening van bruggen en sluizen en veilig scheepvaartverkeer binnen het dokkencomplex. De premier was zeer geïnteresseerd in de manier waarop een overheidsbedrijf als het Havenbedrijf meespeelt in de wereldeconomie. Dat vele grote spelers inderdaad hun thuisbasis hebben gevonden in Antwerpen, ondervond Di Rupo tijdens zijn bezoek aan de Home Terminal van MSC, de tweede grootste rederij ter wereld.

Copyright Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.